Je bekijkt nu Freelancer worden en online je geld verdienen
 • Save

Freelancer worden en online je geld verdienen

Online geld verdienen is meestal één van de belangrijkste items op de to-do lijst als je digital nomad wil worden. Of als je helemaal locatie-onafhankelijk wil kunnen wonen en werken. Freelancer worden is dan een mogelijke optie… 

Tenzij je rijk genoeg bent en geen inkomen nodig hebt 🙂 maar dat is voor de meeste mensen niet van toepassing.

Als je niet vast zit aan een vaste job op een vaste locatie, krijg je daar veel vrijheid voor in ruil.

Tenminste als het je lukt om genoeg geld te verdienen om comfortabel te kunnen leven. Want door geldgebrek gaat je vrijheid ook veel beperkt worden uiteraard.

Zonder vaste job, kan je zelf bepalen wanneer je werkt en wanneer je vrij neemt. Om te gaan reizen, om een tijdje veel meer te gaan sporten, om een hobby te doen, om iets nieuws te leren of te gaan studeren, om meer bij je jonge kinderen te kunnen zijn, enz.

Er zijn meerdere manieren om dit aan te pakken.

>> Lees misschien ook eens ons artikel over hoe je online geld kan verdienen 

Of je zou bijvoorbeeld ook op interim-basis kunnen gaan werken of seizoenswerk doen. Dan zit je maar voor kortere tijd vast aan je werk en kan je daarna weer andere keuzes maken.

Werken als freelancer is één van de andere populaire opties om die vrijheid van werken te verkrijgen.

Freelancer worden en online je geld verdienen • Anbaco
 • Save

Wat is een freelancer, wat is freelance werk?

Een freelancer is meestal iemand die onder het zelfstandigen statuut werkt. In België doorgaans als eenmanszaak, in Nederland als zzp’er.

Freelancers werken alleen (hebben geen personeel in dienst) en bieden hun kennis en vaardigheden aan in de vorm van diensten. Dat kan soms op kantoor van de opdrachtgever zijn, maar gebeurt ook steeds meer volledig online.

Freelancer of zelfstandig ondernemer?

Sommige freelancers noemen zich liever zelfstandige of zelfstandig  ondernemer in plaats van freelancer. Dit heeft dan vaak te maken met de status die ze aan het begrip ‘freelancer’ toekennen. Of vaak ook met de gewoonten in de branche waarin ze werken. Zelfstandig advocaten of accountants noemen zich zelden of nooit freelancer, terwijl er eigenlijk toch weinig verschil is met bijvoorbeeld zelfstandig vormgevers, tekstschrijvers, fotografen of softwareontwikkelaars.

Kenmerken van een freelancer

Met freelancers worden meestal professionals in de zakelijke dienstverlening bedoeld. Freelancers hebben gewoonlijk geen personeel in dienst (ze werken wel vaak samen met andere freelancers om werk uit te besteden), zijn gespecialiseerd in hun vak en bieden de kennis en ervaring die ze hebben aan in de vorm van diensten.

 • Een freelancer heeft geen personeel in dienst.
 • Hij/zij heeft meerdere opdrachtgevers en wordt betaald per opdracht of per uur.
 • Heeft geen of slechts in beperkte vorm een eigen bedrijfsruimte.
 • Doet geen werkzaamheden op eigen initiatief, alleen na een order van een opdrachtgever.
 • Draagt verantwoording voor de eigen werkzaamheden.
 • Beperkt zich veelal tot het inbrengen van kennis en vaardigheden op eigen vakgebied.
 • Investeert niet of nauwelijks in gebouwen, grond, kapitaalgoederen en dergelijke.
 • Werk niet in de detailhandel.

Freelancer worden – hoe doe je dat?

Hoe kan je freelancer worden? Hoe begin je er aan?

Bedenken wat je goed kan en/of wat je graag doet

Er zijn heel veel mogelijkheden, enorm veel diensten die je als freelancer kan aanbieden.

Enkele voorbeelden (zoals ze nu direct door mijn hoofd flitsen):
Fotografie, fotobewerking, logo ontwerp, webdesign, programmeren, php, html, css, javascript, flyer ontwerp, cartoons, tekenen, copywriting, vertalen, schrijven, seo, social media management, online marketing, websites testen, virtual assistant, excel, powerpoint maken, klantendienst, telemarketing, video editing, voice over, filmpjes maken, wenskaarten ontwerpen, consultant, personal trainer, muziek opnemen, sound effects, enz. enz.

Als er iets is waar je heel goed in bent én wat je heel graag doet… dan is je keuze snel gemaakt 🙂

Soms kan je iets wel goed of heb je al jaren ervaring opgedaan, maar doe je het eigenlijk niet echt graag. Dan zou je wel met deze vaardigheid kunnen beginnen en je dan geleidelijk meer richten op wat je liever zou doen. Dan kan je toch al direct starten.

Of misschien is er iets wat je heel erg aanspreekt, wat je heel erg graag zou willen doen, maar wat je nu nog niet kan.

Zelfs als je niks kan bedenken om nu al direct te kunnen aanbieden, dan zou dat nog geen obstakel mogen zijn. Want iets wat je heel graag wil kunnen, leer je snel. De meeste diensten die hierboven als voorbeeld vermeld staan, kan je op maximum enkele maanden leren.

Ga naar de bieb en haal wat boeken of zoek online naar cursussen… als je echt wil, kan je er vandaag zelfs al aan beginnen!

Zorgen voor een financiële buffer

Als freelancer moet je zelf aan opdrachten zien te komen. En dat is niet altijd zo eenvoudig, zeker niet als je pas begint.

Voor wie nog jong is en thuis woont, is dat meestal niet zo onoverkomelijk om een aantal maanden weinig of niks te verdienen. Maar als je wel op eigen benen staat of misschien zelfs al een gezin hebt, moet er toch genoeg geld voorhanden zijn om de vaste kosten te betalen. En om eten te kopen zeker ook 🙂 de rest kan wel even wachten…

Het is dus wel handig als je daarvoor een spaarpotje voorzien hebt. Dat haalt de druk wat weg en geeft je wat meer tijd om je weg te zoeken als freelancer.

Als het je niet lukt om genoeg te sparen, zou je ook ervoor kunnen kiezen om in het begin nog een tijdje deeltijds te blijven werken voor een werkgever. Of om het freelancen te combineren met interim werk.

Je registreren als zelfstandige eenmanszaak

De meeste freelancers werken als zelfstandige met een eenmanszaak. Maar je zou ook voor een andere rechtsvorm kunnen kiezen, zeker als je ook nog andere activiteiten doet behalve freelance werk. Of als je veel meer omzet gaat realiseren, ook dan kan het nuttig zijn om andere mogelijke rechtsvormen te gaan bekijken.

Op de starters-website van Acerta is er een pagina met heel veel info,  helemaal voor Freelancers.

Hoe werk zoeken als freelancer of een freelancer inschakelen?

Jezelf promoten als freelancer

Je kan een website maken of een blog starten om je diensten als freelancer te promoten en aan te bieden. Dat is sowieso een goed idee, want dan kan je potentiële klanten daar ook naartoe verwijzen. Zodat ze wat meer over jou te weten kunnen komen en je kan er ook je werk of vaardigheden laten zien in een soort portfolio.

Om nieuwe klanten aan te trekken is dit niet de meest snelle en efficiënte manier, het duurt wel even voor mensen je op die manier gaan vinden.

Je kan ook een pagina of profiel aanmaken op verschillende social media kanalen (LinkedIn, Facebook, Twitter, …).

En dan vervolgens ook gaan mee schrijven in relevante groepen op deze social media kanalen. Niet om jezelf rechtstreeks te promoten en reclame te gaan maken, want dat vinden mensen niet zo tof meestal. Wel kan je jezelf positief laten zien, vragen van mensen beantwoorden, reageren op anderen, interessante tips delen… Als mensen dan nieuwsgierig naar je worden en je profielpagina bekijken, kunnen ze daar een link naar jouw  website vinden, of meer info over de diensten die je aanbiedt. 

Er bestaan ook heel wat Freelance Platforms waar freelancers en opdrachtgevers samengebracht worden.

Freelance Platforms

Internationaal zijn dit enkele veelgebruikte en bekende aanbieders:

 • Fiverr
  Ik heb me in 2019 bij Fiverr aangemeld: mijn profiel op Fiverr 
  Mensen zijn hier vaker op zoek naar goedkope werkkrachten voor korte opdrachten. Maar soms tref je ook onverwacht heel toffe opdrachtgevers en krijg je meerdere opdrachten van hen. 
 • Upwork
  Momenteel is er een stop en worden nieuwe freelancers niet meer zo makkelijk toegelaten, tenzij je veelgevraagde en weinig aangeboden skills hebt 
 • Freelancer.com
 • Peopleperhour (zelf nog geen ervaring mee)
 • Guru (ook deze heb ik nog niet gebruikt of uitgetest)

Freelance platforms in België:

Freelance platforms in Nederland:

Wil jij graag online freelancer worden? Of heb je al eens opdrachten gedaan als freelancer? Hoe beviel je dat?

Last Updated on 25-02-2020 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.