Als je pas begint met bloggen of een eigen website opzetten, raak je meestal snel de weg kwijt tussen al de verschillende blogging tools en hulpmiddelen die er bestaan. Hoewel sommigen heel handig en tijdbesparend zijn, bestaan er ook heel wat overbodige tools, zeker voor beginners.
Zelf vond ik het dan ook altijd fijn om te weten wat anderen zoal gebruiken aan tools als ondersteuning bij hun blogs en websites.
Daarom ook hier een lijstje met de hulpmiddelen die ik zelf gebruik of uitgetest heb, aangevuld met enkele andere die aanbevolen worden door succesvolle collega bloggers die er graag mee werken.
Inhoudsopgave Tips & Tools
- Hosting
- Blog Platforms
- Blog Design & WP-Themes
- Foto’s & afbeeldingen
- E-mailmarketing providers
- Bezoekers via Social Media
- Geld verdienen via internet
- Andere tips & tools
- Meer leren over bloggen en online geld verdienen
1. Hosting
Voor je kan beginnen met bloggen (of een website bouwen), heb je een domeinnaam nodig en webhosting.
Toen ik jaren geleden pas begon met bloggen, heb ik heel wat hosting aanbieders uitgeprobeerd. Waarvan ik de grote meerderheid écht niet kan aanbevelen. Zeker de kleinere aanbieders niet.
Degene waar ik wel tevreden over was, daar ben ik nu nog altijd klant. Of ik kan ze toch nog aanbevelen, want de laatste jaren ben ik mijn accounts wat meer samen aan het zetten bij enkele bedrijven.
Of ze aan je verwachtingen voldoen, ligt ook wat aan waar je ze precies voor wil gebruiken.
Hoe belangrijk je de support vindt bijvoorbeeld… hoe snel wil je geholpen worden als er problemen zijn? Een blog, website of online business heeft geen sluitingsuren. Heel vervelend als je dan in het weekend of ’s avonds aan het werk bent en vastloopt (of je site zelfs onbereikbaar is) en je dan moet wachten tot je hosting provider weer beschikbaar is tijdens de kantooruren.
Bij sommige bedrijven hebben ze ook een weekend helpdesk beschikbaar, maar die er dan vooral zijn om te reageren op je vragen door je standaard FAQ pagina’s te bezorgen bijvoorbeeld. En die de heel eenvoudige problemen wel kunnen verhelpen als je geluk hebt, maar je verder alleen om de paar uur een reactie sturen en je uiteindelijk laten weten dat ze het niet kunnen oplossen en je vraag moeten doorzetten naar het technisch team – dat er pas op maandag weer is.
Cloud86
Cloud86 is nog een vrij recente hosting provider (bestaan zo’n 5 of 6 jaar ondertussen denk ik). Sinds hun start, tot nu nog altijd, lijken ze het echt heel goed te doen in vergelijking met andere aanbieders en hun beloftes ook waar te maken.
Ze bieden snelle hostingpakketen, zetten niet teveel websites op hun servers, bieden goede support, zijn betrouwbaar, etc.
Bij hen heb je ook de mogelijkheid om een staging subsite op te zetten. Dit is heel handig als je grotere aanpassingen aan je website wil doen. Dan kan je met een eenvoudige klik je hele website kopiëren naar het staging subdomein (dat alleen voor jou zichtbaar is), daar al je aanpassingen uittesten terwijl je echte website gewoon online blijft. Als alles goed werkt op de staging site, zet je je aangepaste website ook met een eenvoudige klik online – deze vervangt dan je live website.
Hun servers staan in Nederland, ideaal dus als je voor je website vooral bezoekers uit België of Nederland wil aantrekken.
TransIP
Bij TransIP had ik lange tijd vooral een aantal domeinnamen ondergebracht die daar gewoon ‘geparkeerd’ staan. Bijvoorbeeld de .com versie van mijn sites of een domeinnaam waar ik misschien ooit nog eens iets mee wil gaan doen, enz.
Bij TransIP is dat vrij goedkoop; er zit echter weinig extra’s bij die prijs inbegrepen (wat bij veel andere aanbieders wel zo is). Van het moment dat je iets met je domeinnaam wil gaan doen, komen er extra kosten bij.
Maar dat heeft ook een voordeel, want het is heel flexibel. Je moet niet direct een volledig pakket afnemen, je kiest alleen dat wat je op dat moment nodig hebt.
TransIP was al lang één van de grotere en betere aanbieders van hosting in Nederland. En ook in België (en daarbuiten) zijn ze al een hele tijd actief.
Op dit moment heb ik ook enkele pakketten website hosting bij TransIP ondergebracht. En tot nu toe ben ik daar heel erg tevreden mee. Voor mij is het vooral ook een pluspunt dat je bij TransIP heel veel zelf kan instellen en aanpassen. Als je een beetje ervaring daarmee hebt en weet wat je doet is dat een voordeel dat voor mij zeker van belang is bij de keuze van een hosting pakket.
Nog een voordeel van TransIP is dat je gewoon per maand kan betalen en dus ook elke maand opzeggen als je dat zou willen.
SiteGround
Over SiteGround heb ik al vaak goede reviews gelezen en ik ken persoonlijk ook enkele bloggers die hun hosting daar geregeld hebben en er erg tevreden over zijn. Daarom ga ik binnenkort bij hen ook een account openen en een domein en website onderbrengen. Dan kan ik het zelf ook eens uittesten 🙂
Zij hebben servers (data centers) op meerdere locaties: US, UK, Nederland, Singapore. Je kan best kiezen om je site te hosten in de regio waar je bezoekers grotendeels vandaan gaan komen. Daarmee krijg je de snelste laadtijden voor je website.
Nadeel van SiteGround is dat je alleen met creditcard kan betalen. Daarom stelde ik het al een hele tijd uit, omdat ik alleen privé een creditcard heb. En daar wil ik geen business betalingen mee doen. Maar nu heb ik sinds een tijdje voor business gebruik een prepaid creditcard.
Update: Ondertussen heb ik wel al wat ervaring met de hosting van Siteground en ook de tests en reviews van coaches die ik vertrouw verder opgevolgd. En kan ik SiteGround zeker aanbevelen, vooral voor websites die niet super groot zijn (zoals grote e-commerce sites met heel veel producten bijvoorbeeld) en nog niet té veel bezoekers krijgen (tot 30.000 per maand ofzo) zit je er zeker heel goed.
Bluehost
Ook met Bluehost heb ik zelf nog geen concrete ervaring, maar ik zie dat ze heel vaak aanbevolen worden door bloggers en coaches. In vergelijkingen tussen grote US hosting aanbieders scoren zij ook altijd bij de beste en snelste. Dus wellicht toch de moeite om eens verder te bekijken.
Bluehost heeft servers in de US, India, China en in de UK.
Hun tarieven vallen heel goed mee en ze bieden ook interessante pakketten voor mensen die meerdere websites willen hosten.
Nog een voordeel (vind ik toch) is dat je er naast credit card ook PayPal kan gebruiken om te betalen. En als je beide niet hebt, staan ze zelfs open voor andere betaalmogelijkheden als je contact opneemt.
Edit: na heel wat ervaringen en tests van anderen te zien passeren, zou ik Bluehost zeker niet meer aanraden. Ze worden blijkbaar vooral veel aanbevolen omdat ze een goed affiliate programma hebben, waar degenen die hen aanbevelen makkelijk een grote commissie mee kunnen verdienen.
Antagonist
Bij Antagonist kwam ik ooit jaren geleden terecht via via. Zij bieden een vrij goedkoop basispakket aan van hosting en domeinnaam voor één of meerdere websites. En dat is eigenlijk wel tof als je pas begint met bloggen of een website bouwen en nog niet weet of je er wel lang mee door zal gaan.
Als je je registreert als reseller kan je voor weinig geld zelfs 5 eenvoudige websites online zetten binnen één pakket. Dit vond ik toen in de begintijd wel fijn om dingen mee uit te testen enzo. Ik heb er ook jaren enkele leuke hobby-blogs gehost.
Nu heb ik er al een tijdje geen hosting pakket meer lopen. Niet omdat ik er niet meer tevreden was ofzo, voor beginners kan ik hen zeker nog aanbevelen.
Combell
Combell is misschien niet de goedkoopste keuze voor hosting, maar biedt je wel heel goede service en kwaliteit. Een aanrader dus, zeker als er al zeker van bent dat je je website of blog serieus wil gaan aanpakken. Want je betaalt er wel wat meer voor dan voor sommige andere aanbieders die ook minstens even goed (of beter) zijn.
Bij Combell heb ik in de beginperiode dat ik begon met online ondernemen een hostingpakket gehad en enkele domeinnamen. Op zich was ik er wel tevreden van, ze zijn dan ook één van de betere aanbieders in België en inmiddels ook in Nederland en daarbuiten. Hun klantendienst was professioneel en redelijk vlot bereikbaar. En aanpassingen of kleine probleempjes werden door hen verholpen.
Voor mij persoonlijk vind ik het belangrijk om vooral zelf veel te kunnen aanpassen en oplossen. En daar liep ik dan bij hen wel wat vast. Voor de iets moeilijkere settings moet je je immers altijd tot de support wenden, want die instellingen zijn afgeschermd voor de gebruikers. De klantendienst reageert dan meestal wel snel en lost dat allemaal voor je op… maar toch wringt dat wat als je het zelf wil kunnen doen 🙂 tja
Voor mensen met wat minder technische kennis of interesse en minder ervaring met hosting enzo, is dit waarschijnlijk net een heel goed ding. Je kan dan ook niks verknoeien waardoor je website opeens niet meer bereikbaar zou zijn of er raar gaat uitzien.
Ik kan Combell dan ook aanbevelen voor mensen die er zelf niet aan willen prutsen en graag een goede support beschikbaar hebben om hen te helpen. En daar dan ook wat meer voor willen betalen.
Update: Het voorbije jaar nog 2 keer contact gehad met Combell omdat de website van een klant er gehost was… dit was nog eens opnieuw een bevestiging – geen Combell meer voor mij 🙂
2. Blog Platform(s)
Ooit toen ik nog weinig van bloggen afwist en het allemaal wel eens wilde uitproberen of dat iets voor mij zou zijn, ben ik gestart met de gratis online blog platforms WordPress.com en Blogger.
Eerst met Blogger gestart, later overgestapt op WordPress.com dat al wat meer mogelijkheden biedt en vooral ook een groter lezerspubliek bereikt, wat ook wel fijn is als beginneling.
Voor toen voldeed dit wel even, om er zin in te krijgen. Maar als het bloggen je dan bevalt en je daar langere tijd mee door wil gaan, dan wil je toch al snel meer en beter… en helemaal als je ook online geld wil verdienen via je blog of website. Dan heb je andere dingen nodig.
Je kan daar immers niet zelf plugins installeren om uit te breiden bijvoorbeeld. En al wat je online zet, blijft toch op hun platform staan en zal nooit echt van jezelf zijn. Als ze bijvoorbeeld zouden beslissen om opeens hun dienst stop te zetten of niet meer verder te updaten en bijwerken, dan ben je ineens ook al je werk kwijt.
WordPress.org
De overgrote meerderheid van (professionele) bloggers gebruikt tegenwoordig een zelf gehoste WordPress website.
Bij de meeste hosting providers kan je met enkele klikken je WordPress site installeren (via DirectAdmin of cPanel of via hun eigen admin-tool). Als dat bij jou niet zo is, dan kan je het WP-pakket ook eenvoudig downloaden via WordPress.org en vervolgens zelf installeren op je hosting pakket.
De mogelijkheden van WordPress zijn heel uitgebreid. En voor elke extra functionaliteit die je zou willen, is er wel een plugin te vinden.
3. Blog Design en WP-Themes
Er zijn heel veel mogelijkheden voor thema’s die je voor je eigen wordpress site kan gebruiken, zowel gratis als betalend vind je er al heel wat binnen je wordpress omgeving. Belangrijk daarbij is o.a. om te kijken of het thema recent nog updates gekregen heeft.
In eerste instantie ben ik begonnen met een eenvoudig gratis thema (die meegeleverd worden met je WP-installatie bv.), dan ben je snel gestart en kan je beginnen met bloggen en je website vullen. Om goed door Google en bezoekers gevonden te worden, moet je immers wel content hebben voor je website én al een tijdje aan het schrijven zijn. Want zeker voor een nieuwe website duurt het even voor Google je website gaat ontdekken en waarderen (en dus wat hoger in de zoekresultaten tonen).
Na een tijdje weet je ook beter wat je wil en nodig hebt in het thema dat je kiest en kan je je zoektocht daarop afstemmen. Want eerlijk… ik heb ook ooit een hele resem designs en thema’s gekocht (meestal voor een laag bedrag gelukkig) die dan bij gebruik toch niet bleken te voldoen aan wat ik ermee wilde.
Daarna heb ik een hele tijd de thema’s van StudioPress gebruikt die draaien op het Genesis Framework. Mooie templates die heel goed gebouwd zijn en stabiel zijn. Voor beginners soms wel wat lastiger omdat je toch wel wat code moet begrijpen om aanpassingen te kunnen doen die niet standaard voorzien zijn. Ik heb een hele periode voor (bijna) al mijn websites een Genesis thema gebruikt. Ondertussen zijn ze gestopt en de meest gebruikte themes overgenomen. Sindsdien gebruik ik ze niet meer.
Als je nog beginner bent of helemaal geen aanleg of interesse hebt om de technische aanpassingen uit te zoeken, zijn er ook heel veel goede beginners WP Themes te vinden bij Theme Forest. Deze kosten niet zoveel en er is echt heel veel keuze in direct bruikbare thema’s met alles erop en eraan. Je moet wel goed opletten of het thema goed ge-update wordt en of de reviews ok zijn. En ook rekening ermee houden dat het altijd mogelijk is dat een thema in de toekomst opeens niet verder updates meer zal krijgen of dat de eigenaar opeens niet meer bereikbaar is.
Op dit moment gebruikt deze website nog OceanWP, best wel een goed thema met veel mogelijkheden. En daarnaast gebruikte ik de laatste jaren ook veel GeneratePress (en GenerateBlocks) – dit is een erg clean en snel theme, maar de verdere ontwikkeling ervan is niet supersnel, veel mogelijkheden die in andere themes al lang toegevoegd zijn, moet je in Generatepress nog via codeerwerk aanpassen. Dat vind ik eigenlijk wel fijn om te doen, maar voor de meeste website eigenaars is dat toch niet evident.
En dit is mijn absolute favoriet een aanrader qua WordPress Themes:
Kadence
Sinds ik Kadence ontdekt heb en ermee begon te experimenteren, ben ik helemaal overtuigd… al de websites die ik nu nog maak, gebruiken Kadence als thema en Kadence Blocks als aanvulling. Dit is zo’n goed thema met zoveel mogelijkheden en toch geen overbodige code die je website vertragen – en heeft een actief team erachter die het verder ontwikkelen, goede support, een fijne community… ik ben fan 🙂
Tip:
Als je meer wil weten over WordPress Themes is het misschien ook interessant voor jou om het uitgebreidere artikel dat ik onlangs schreef over hoe je een goed WP-thema kan kiezen te gaan lezen.
4. Foto’s en afbeeldingen
Om foto’s en afbeeldingen te bewerken gebruik ik vaak de app Fotor als ze gewoon wat bijgesneden of gecomprimeerd moeten worden of de kleur wat bijgesteld.
Als het wat ingewikkelder moet/mag dan gebruik ik graag Gimp, dit is gratis opensource software die qua mogelijkheden wat vergelijkbaar is met Photoshop.
Om afbeeldingen met tekst erop te maken, voor Pinterest of voor banners bijvoorbeeld, gebruik ik meestal Canva.
5. E-mail Service Providers en e-mail marketing
Een goede ESP (Email Service Provider) is vooral belangrijk als je naast leuk bloggen ook wil gaan geld verdienen met bloggen.
Om gewoon wat updates en weetjes te sturen naar je volgers, kan je de eenvoudige aanbieders gebruiken. Zoals MailChimp, Aweber, GetResponse, enz. Of de Nederlandstalige varianten Autorespond of Enormail. Via je eigen mailbox mag dit immers niet.
Deze zijn zeker ook wel goed in wat ze doen. Maar ze hebben niet de uitgebreide mogelijkheden voor ‘slimme e-mailmarketing’.
Voor deze meer geavanceerde toepassingen (om abonnees om te zetten in klanten), kies je best voor een ESP die daar extra tools voor aanbiedt.
Zoals ActiveCampaign, Convertkit, Drip, … (zie verderop)
Mailchimp
Mailchimp is de tool die ik ben gaan gebruiken toen ik nog maar net begon met nieuwsbrieven te versturen. En hoewel ze niet één van de betere opties zijn omdat ze niet zoveel mogelijkheden voor ‘slimme e-mailmarketing’ bieden, wil ik ze hier toch zeker ook vermelden. Volgens mij zitten ze er ergens tussenin…
Je kan deze service gratis gebruiken zolang je nog niet teveel mailadressen op je lijst hebt (tot 2000 denk ik). En zolang je nog niet teveel extra opties wil gaan gebruiken.
In die periode stuurde ik gewoon heel eenvoudige nieuwsbrieven zonder meer, gewoon om de abonnees te informeren over nieuwe blogberichten ofzo. Of later met de webshop om acties en kortingen of nieuwe producten aan te kondigen.
Vanuit Mailchimp kan je ook helemaal automatisch een rss-nieuwsbrief laten versturen. Die moet je dan maar één keer instellen en vervolgens wordt er vanzelf elke maand (of elke week) een nieuwsbrief rondgestuurd met linkjes naar je nieuwste blogberichten. Dit vond ik in de beginperiode ook wel super handig om te gebruiken.
Ik gebruik Mailchimp trouwens nog altijd voor sommige (kleinere) groepen… die ik gewoon af en toe updates wil sturen.
Maar zeker sinds ik ook andere services gebruik, merk ik dat Mailchimp toch niet de meest eenvoudige aanbieder is. Het is toch allemaal wat zoeken en puzzelen om dingen voor elkaar te krijgen. Dingen die bij andere aanbieders zichzelf uitwijzen en je zonder nadenken direct goed ingesteld krijgt, zijn bij Mailchimp vaak toch een hele klus en veel zoekwerk.
Bovendien hebben ze onlangs heel wat aanpassingen doorgevoerd, ook aan hun prijspakketten. Hierdoor zijn ze een eerder dure keuze geworden, die toch minder aanbied dan de concurrenten.
ConvertKit
ConvertKit is een nog iets nieuwere ESP. Met (nog) iets minder uitgebreide mogelijkheden dan bijvoorbeeld ActiveCampaign… maar daardoor ook eenvoudiger in gebruik. En gemakkelijker te leren.
Voor beginnende bloggers zeker een aanrader! Of gewoon voor alle bloggers eigenlijk zelfs, ze bieden immers alles aan wat je als blogger nodig hebt.
Zelf gebruik ik ConvertKit nu ook sinds kort… en tot nu toe ben ik er heel blij mee. Ik vind het ook iets makkelijker aan te leren en in te stellen dan ActiveCampaign.
Omdat ze nog vrij recent zijn, zullen er gaandeweg waarschijnlijk nog heel wat extra mogelijkheden bijkomen.
ActiveCampaign
ActiveCampaign is erg uitgebreid en biedt enorm veel mogelijkheden. In het begin is het dus wat zoeken en ‘sukkelen’ om dit allemaal goed te leren instellen en gebruiken. Maar als je het eens wat onder de knie begint te krijgen, zal je zien dat ze heel veel nuttige opties en geavanceerde instellingen aanbieden.
Echt wel de moeite om te ontdekken als je écht uitgebreid met e-mailmarketing aan de slag wil… en je mag het een maand gratis uittesten.
Drip
Drip heb ik zelf nog niet gebruikt, dus heel veel kan ik er niet over zeggen. Maar is ook een goede ESP die je in je vergelijking kan meenemen als mogelijke keuze. Je moet toch zelf uiteindelijk uitzoeken wat jou het best ligt en met welk systeem jij het handigst kan werken.
6. Social Media inzetten om Bezoekers naar je blog te brengen
Best kan je je beperken tot enkele platforms om voor je blog te gaan gebruiken, of zelfs maar eentje, zeker om mee te starten. Liefst degene waar jouw doelpubliek aanwezig en actief is.
Er is keuze genoeg: Facebook, Twitter, Linkedin, Pinterest, Instagram, YouTube, TikTok, …
Hoewel het belangrijk is om ook altijd op de verschillende platforms zelf ‘aanwezig’ en actief te zijn, is het na een tijdje onbegonnen werk om alles gemanaged te krijgen als je het goed wil doen.
En dan bestaan er gelukkig heel handige tools om je daarbij te helpen.
Hootsuite
Deze tool gebruikte ik al heel lang. Vooral voor het beheren van mijn Twitter accounts, maar ook een tijdje voor Facebookpagina’s en Google+ gebruikt.
Toen ik het begon te gebruiken kon je ook nog meer accounts beheren met de gratis versie. Dit is sindsdien aangepast zodat je al sneller moet overgaan naar de betaalde versie als je meer verschillende social media kanalen wil beheren.
Maar het blijft een heel handige tool die je heel wat tijd kan besparen en ervoor zorgen dat je sneller kan reageren en inspelen op wat er op je accounts gebeurt.
Tailwind
Tailwind ben ik beginnen gebruiken toen ik meer en meer met Pinterest actief werd. Op Pinterest zelf rondsnuffelen is heel leuk en tof… maar je bent er heel snel heel veel tijd mee kwijt. Zeker als je er meermaals per dag moet aanwezig zijn om pins te zoeken en te bewaren.
Daarom is Tailwind app zo’n super tool. Je kan daar een heleboel pins op voorhand klaarzetten en inplannen en op de juiste tijdstippen (die je zelf kiest en instelt) laten verschijnen op Pinterest.
Je kan er ook Instagram accounts mee beheren. Maar daar betaal je dan wel extra voor (helaas), dus dat is alleen interessant als je echt meer met Instagram wil gaan doen.
Het is een maand gratis te gebruiken, dus aarzel niet om je aan te melden en het eens te gaan bekijken en uittesten: Tailwind scheduler. Na een maand heb je toch een beter beeld over hoe het precies allemaal werkt en hoe handig het is. En of het een tool is die je verder graag zou blijven gebruiken.
Buffer
Buffer heb ik een tijdje gebruikt, maar vond ik niet uitgebreid en handig genoeg. Je kan daar wel posts inplannen om op gekozen tijd dan op social media geplaatst te worden.
7. Geld verdienen via internet
Als je je website of blog wil gebruiken om online geld te verdienen ermee, dan zijn er heel wat mogelijkheden.
>> in dit artikel (Hoe kan je online geld verdienen?) vind je een uitgebreid overzicht van mogelijkheden.
8. Andere tips & tools
VPN verbinding
Een VPN service (Virtual Private Network) is onmisbaar om je privacy te beschermen als je via openbare WIFI netwerken gaat werken.
En ook wel handig als je in het buitenland bent en wil inloggen op websites of diensten met landgebonden restricties.
Er zijn een aantal gratis VPN aanbieders, maar die zijn meestal niet zo goed en veilig. En zoveel kosten de betere dan ook weer niet.
Na heel wat reviews lezen en vergelijken, het ik gekozen voor NordVPN en die gebruik ik nog altijd.
Freelancer inschakelen
Soms heb je wel eens hulp nodig voor taken die je zelf niet zo goed kan. Of als je geen tijd genoeg hebt om al je werk gedaan te krijgen.
Een freelancer kan je dan snel en goed helpen. Als je dat via een freelance netwerk zoals bv. Fiverr doet, dan wordt alles goed voor je geregeld en gaat het contact, contract en betaling via hun platform. Zo hoef je je daar al geen zorgen om te maken.
Moest je interesse hebben om zelf ook als freelancer te gaan werken, dan kan je misschien dit uitgebreid blogbericht daarover nalezen: Freelancer worden – online geld verdienen als freelancer
Boekhouding zelf doen
Heel in het begin deed ik zelf mijn boekhouding gewoon in Excel. Daarna liet ik het een tijdje door een boekhoudkantoor doen, maar dat kostte me veel te veel geld. En ik had zelf ook totaal geen overzicht meer. Ik had ook al wel eens naar boekhoudpakketten gekeken (software om aan te kopen), maar dat was ook vrij duur en sommige nogal complex en uitgebreid.
Tegenwoordig bestaan er ook heel veel online boekhoudpakketten. In Nederland heb je daar heel wat keuze in, voor België is het al wat lastiger.
Exact Online heb ik ooit uitgetest, maar vond ik toch te duur. En de support vond ik ook niet zo fijn. En zijn nog enkele andere opties die ook in dezelfde prijscategorie vallen. Deze heb ik dan ook niet verder bekeken.
Silvasoft en Yoursminc zijn Nederlandse pakketten, maar ze zijn al een tijdje ook voor Belgische klanten beschikbaar. Hun prijzen starten vanaf ongeveer 10,- per maand. Deze heb ik allebei uitgetest.
Yoursminc ziet er wat eenvoudig uit en niet zo modern als andere online boekhoudprogramma’s. Maar het heeft wel alles wat je nodig hebt als freelancer en blogger. Je mag het maar liefst 3 maanden gratis uittesten voor je moet beslissen.
Silvasoft ziet er wat vlotter en moderner uit, maar vond ik eerst niet zo geschikt voor wat ik het nodig heb. Ze leken eerder gericht op handelsactiviteiten (verkoop van producten). De eerste test-boekingen die ik probeerde in te voeren lukten niet, omdat de juiste BTW-groepen niet bestonden (voor aankoop diensten buiten de EU bijvoorbeeld). De support was snel met reageren en hielpen mee om voorlopige oplossingen te zoeken. Ze zouden het dan later gaan aanpassen zodat de juiste groepen wel beschikbaar zijn. Uiteindelijk is die support toch wel een belangrijk onderdeel van een online boekhoudprogramma. Je betaalt er maandelijks (9,95 voor alleen het boekhoud onderdeel, je kan er nog extra’s bij aankopen ook). En er is geen opzegtermijn, je zit er niet voor lange tijd aan vast dus, je kan gewoon elke maand weg als je wil.
Edit: ondertussen gebruik ik Silvasoft niet meer. Als je het wil gebruiken, zou ik toch aanraden om dat enkel in samenwerking met een Belgische boekhouder te doen, zeker als je zelf niet veel kennis van boekhouden hebt. De support heeft me enkele keren totaal verkeerd advies gegeven – doordat ik (jaren geleden) zelf een opleiding boekhouden deed, wist ik dat het niet klopte wat ze beweerden. Het vraagt dan heel wat heen en weer gemail en gebel om dit uit te klaren, uiteindelijk namen ze contact op met een Belgische boekhouder, die dan wel met een juiste uitleg/mogelijke oplossing kwam… maar toch, sindsdien is mijn vertrouwen volledig weg.
Momenteel heb ik als eenmanszaak nog genoeg aan een enkelvoudige boekhouding. Daarvoor gebruik ik al enkele jaren het Belgische online programma Cashaca. Dit is een heel handig en eenvoudig systeem, de support is niet super snel maar verder wel redelijk goed. Ze hebben ook een juridisch en fiscaal adviseur om je te helpen met eenvoudige vragen. Ik betaalde er wel 13,- per maand voor een starterspakket (maximum 30 boekingen per maand), dat is zelfs iets meer dus dan ik voor Yoursminc of Silvasoft zou kwijt zijn. Maar het gemak van een enkelvoudige boekhouding en de hulplijn die ze bieden is me de extra euro’s wel waard. Sinds 2020 is de prijs voor het startersabonnement 19,- per maand geworden. En je moet ook voor een heel jaar ineens vooraf betalen. Als je meer dan 30 boekingen per maand hebt (verkoop en aankoop samen) om in te voeren, loopt de prijs al op tot 37,- per maand. Dat is echt wel heel wat meer dan wat Silvasoft of Yoursminc kosten.
Dan wordt het me toch wel wat duur eigenlijk… tijd om over te stappen naar Silvasoft of Yoursminc dus!
Edit: Na 3 jaar Silvasoft te gebruiken, ben ik terug overgeschakeld naar Cashaca – en helemaal blij mee. Ik las ergens dat ze nu ook een systeem voor dubbel boekhouden aanbieden (ben de naam ervan vergeten, zal het eens moeten terugzoeken).
9. Tips voor cursussen over bloggen en online geld verdienen
Wil je op een efficiënte manier meer leren over bloggen of online geld verdienen met je blog, dan zijn er heel wat boeken, e-books (overzicht van deze 2 volgt nog) en online cursussen verkrijgbaar.
Zelf heb ik er heel wat gevolgd doorheen de jaren 🙂 net zoals de meeste bloggers die al een tijdje daarmee bezig zijn en graag willen bijleren.
En helaas ook heel wat geld besteed aan dingen die het dan uiteindelijk toch niet echt waard bleken te zijn 🙂 ook zoals veel andere bloggers waarschijnlijk.
Daarom ben ik begonnen met een overzichtje op te stellen van de cursussen waar ik wel veel aan gehad heb of die ik echt de moeite en de investering waard vond.
Je kan dat op volgende pagina terugvinden (deze zal geleidelijk verder aangevuld worden): Aanbevolen cursussen voor bloggers om te groeien van beginnende blogger naar succesvol blogger