Je bekijkt nu Influencer worden… iets voor jou?
  • Save

Influencer worden… iets voor jou?

Influencer worden… dé job van de toekomst!

Heb jij ook al eens gedroomd of gefantaseerd over influencer worden? En dan gemakkelijk veel geld verdienen via internet… en tegelijk heel veel leuke dingen kunnen doen en beleven.

Je hebt er vast al wel eens wat over gehoord, want je kunt er bijna niet meer omheen op social media en in de mainstream media: influencers. Tegenwoordig is het bijna een hype geworden… maar waarom eigenlijk?

Wat is dat ‘een influencer’?

Een influencer is iemand die invloed heeft op anderen, de naam zelf zegt het al. Op hun doen en laten, op hun koopgedrag, op verschillende vlakken dus.

Influencers zijn meestal mensen die heel actief zijn op social media en heel veel volgers hebben. De bekendste social media kanalen hiervoor zijn dan toch wel YouTube en Instagram, omdat je via deze kanalen mensen veel directer kunt bereiken. Daarnaast zijn ook Facebook, Snapchat en tegenwoordig meer en meer ook TikTok heel populair.

Via deze weg maken influencers ‘reclame’ voor producten, websites, programma’s, bedrijven, diensten, … noem maar op.

Vaak is het zo dat een influencer iemand is die affiniteit heeft met een bepaald product of bedrijf en zich specifiek richt op dat waar hij of zij zelf voor staat. Maar het komt ook steeds meer voor dat bekende personen, van de televisie bijvoorbeeld, gevraagd worden om dingen te promoten. Ook dan wordt er vaak wel gekeken naar welke persoon het beste bij het te promoten product past.

Hoe populair zijn influencers?

Aangezien meer dan de helft van de totale wereldbevolking social media gebruikt, is reclame maken via social media erg doeltreffend om veel mensen te kunnen bereiken.

Bedrijven ruilen tegenwoordig steeds meer de directe reclame (advertenties) via social media in voor reclame via influencers, omdat ze merken dat dit veel meer effect heeft.

Vooral via de echt bekende influencers is reclame maken zeer winstgevend, mensen kijken vaak toch al naar deze mensen op en nemen ze dan ook heel graag als voorbeeld en inspiratiebron.

Hoe verdient een influencer geld?

Influencers geven je vaak een soort van kijkje in hun leven, waardoor je al snel het gevoel krijgt ze heel goed te kennen. Ze delen onder andere foto’s of filmpjes van zichzelf en van hun leven, vakantiekiekjes en andere persoonlijke dingen. Op deze manier voelen ze aan als een vriend of vriendin en komen ze betrouwbaar en echt over.

Ze plaatsen een product bijna onopvallend in hun foto’s of video’s, op zo’n manier dat je écht denkt dat ze het product zelf gewoon helemaal te gek vinden. Dat maakt weer dat jij dat product op zijn minst ook graag wilt uitproberen. Er moet meestal bij zo’n post wel vermeld worden dat een product gesponsord is, maar ook dit kan heel onopvallend door onder de foto of het filmpje #spon te gebruiken.

Mensen kopen over het algemeen toch eerder iets wat een voor hun bekend en betrouwbaar persoon aanprijst, dan wanneer ze er gewoon een reclame van voorbij zien komen. Zou jij ook niet eerder de shampoo kopen waar je vriendin zo enthousiast over is dan die shampoo die bij de drogist staat aangeprezen als best verkochte product?

Bedrijven maken hier slim gebruik van door samenwerkingen aan te gaan met influencers die passen bij het product of de dienst die zij willen verkopen. Deze influencers maken dus eigenlijk reclame voor ze via hun social media en krijgen daarvoor betaald.

Natuurlijk moet een influencer wel achter het product staan dat hij of zij aanprijst, want anders werkt het niet. De boodschap komt dan niet duidelijk genoeg over. Misschien een keer wel, maar uiteindelijk gaan mensen wel merken dat er niet voldoende overtuigingskracht vanuit de influencer komt en dit is juist waar het om draait.

Hoeveel verdient een influencer?

Dit is natuurlijk compleet afhankelijk van hoeveel volgers je hebt als influencer, hoeveel tijd je steekt in het maken van content voor op je pagina, hoeveel bedrijven er met je willen samenwerken, hoeveel ze ervoor willen betalen en ga zo maar door. Er zijn influencers die duizenden euro’s per geplaatste intagramfoto krijgen, maar dat zijn ook meteen degenen met enorm veel volgers en fans.

Volgens de Financial Times kan een influencer met 100.000 volgers op Instagram ongeveer 2.000 tot 2.500 euro per post vragen. Dan hebben we nog de beroemdheden die miljoenen volgers hebben en die wel tot 15.000 euro per post kunnen vragen. Je ziet dat de bedragen enorm uiteen kunnen lopen en dat het ook echt van verschillende factoren afhangt. Er bestaat namelijk nog niet echt een vastomlijnd verdienmodel voor influencers. Daarvoor is de social media nog niet oud genoeg en er zijn nog geen richtlijnen voor wat een ‘normaal’ bedrag is om te verdienen.

Naast geld krijgen influencers ook regelmatig producten opgestuurd om uit te proberen, of ze worden uitgenodigd om bijvoorbeeld een poos te verblijven in een vakantiepark, pretpark of hotel in ruil voor een review of filmpje op het kanaal van deze influencer. Dit is natuurlijk ook een goede vorm van reclame voor bedrijven, want alle volgers van deze influencer zien dit en er is vast een gedeelte van die volgers dat vervolgens ook een vakantie boekt in dat vakantiepark of hotel, of een kaartje koopt voor dat pretpark.

Hoe influencer worden en online geld verdienen...
  • Save

Hoe kan je influencer worden?

Er zijn twee manieren om de titel influencer te bemachtigen.

De eerste manier van influencer worden is niet voor iedereen weggelegd. Dit betreft namelijk de beroemdheden die vanwege hun bekendheid al enorme aantallen volgers hebben. Zij worden vaak gewoon benaderd door bedrijven met verzoeken tot samenwerking. Je kunt proberen om beroemd te worden en zo ook influencer, maar waarschijnlijk is de tweede manier voor de meesten iets beter haalbaar.

De tweede manier om influencer te worden is namelijk klein beginnen en juist via social media proberen groter te worden. Alles draait om de volgers! Hoe meer volgers je hebt, hoe interessanter je bent voor een bedrijf en hoe liever zij een samenwerking met je willen aangaan.

Maar hoe wordt je nu succesvol met jouw pagina? Waarmee kun jij een grote groep mensen bereiken?

Het is belangrijk dat jij je onderscheidt van de rest. Je moet uniek zijn in wat jij laat zien.

Het is tegenwoordig niet meer interessant genoeg om foto’s en filmpjes te laten zien van wat jij op een dag eet en drinkt, of in welk bos je met je hond gaat wandelen of welke speeltuin je met je kinderen gaat spelen.

Mensen willen unieke content. Ze willen bijzondere dingen zien waar ze het over kunnen hebben met vrienden en collega’s. Ze willen dingen zien die in hun leven niet standaard zijn.

Welke stappen moet ik volgen?

  • Kies allereerst een doelgroep die bij je past en richt je daar op. Vraag jezelf constant af wat ervoor nodig is om iemand uit jouw doelgroep je te laten volgen. Zo kun je foto’s of video’s posten die gericht zijn op jouw doelgroep, waardoor die zich ook aangesproken voelt.
  • Zorg dat je regelmatig mooie, passende content plaatst die aansluit bij jouw doelgroep. Gebruik hashtags en locatietags in je omschrijvingen. Op deze manier ben je toegankelijker voor je doelgroep. Heel belangrijk is; kwaliteit gaat boven kwantiteit! Het is beter om elke week bijvoorbeeld een supermooie foto te plaatsen dan elke dag een leuke foto die nét niet goed genoeg is.
  • Interactie met je volgers is belangrijk; creëer het vrienden-gevoel. Reageer op berichten, plaats polls waarop je volgers kunnen stemmen en meebepalen wat er zoal te zien zal zijn op je pagina, organiseer eens een winactie of een fotowedstrijd.
  • Ook interactie met top-influencers is een goede manier om zelf bekender te worden. Als mensen jouw naam voorbij zien komen bij de bekende influencers, dan gaan ze jou associëren met deze persoon, wat weer gunstig kan uitpakken voor jou.
  • Doe inspiratie op bij andere influencers op hun pagina. Zorg ook dat je een herkenbare, duidelijke eigen stijl hebt op jouw pagina. Kies bijvoorbeeld een aantal hoofdkleuren en een vast lettertype. Zorg voor een mooi logo en gebruik dat ook veel. En ook voor je pagina geldt; wees uniek!
  • Zorg dat je pagina makkelijk te vinden is en gebruik een naam die ook voor de jongere volgers gemakkelijk te onthouden en te schrijven is.

Is het moeilijk om influencer te worden?

Verwacht niet meteen flinke resultaten. En verwacht ook niet dat je na de eerste 1000 volgers niet meer zoveel hoeft te doen, dat de rest van de volgers vanzelf wel komt. Want zo eenvoudig werkt het natuurlijk niet.

Je zult je best moeten blijven doen en constant verbeteren, bijleren, evalueren, aanpassen, vernieuwen en updaten.

Wanneer je het in eerste instantie voor je plezier doet en niet meteen om (snel of veel) geld te verdienen, zul je merken dat het ook beter vol te houden is. Je verwachtingspatroon is dan heel anders.

Misschien lukt het je niet zo snel (als je zou willen) om influencer te worden en er genoeg geld mee te verdienen. Maar er bestaan ook nog veel andere verdienmodellen om online geld te verdienen die je misschien ook wel aanspreken. In ons blogbericht hierover vind je er alvast enkele interessante terug.

En je kan zeker ook enkele verschillende manieren van online geld verdienen combineren. Zo kan je geleidelijk aan aan het ‘influencer worden’ blijven verder werken.

Waar bovenal… heb geduld en zet door, want de aanhouder wint altijd!

.

Last Updated on 07-02-2021 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.