Je bekijkt nu Passief inkomen – Kan je geld verdienen zonder werken?
  • Save

Passief inkomen – Kan je geld verdienen zonder werken?

Passief inkomen… dat klinkt voor heel wat mensen toch vooral ook als ‘slapend rijk worden’ of geld verdienen zonder er iets voor te moeten doen. Maar bestaat dat wel?

Tenzij je ‘rijk geboren’ bent, rijk wordt door een grote erfenis of de lotto wint ofzo, ga je niet zomaar opeens rijk worden door niks te doen.

Maar wat kan je dan wel doen om passief inkomen te genereren? En wat is passief inkomen dan eigenlijk? Hoe kan je passief geld verdienen zonder ervoor te blijven werken?

Wat is passief inkomen?

Passief inkomen is eigenlijk geld dat blijft binnenkomen zonder er (constant) voor te moeten werken. Dit betekent niet dat je er helemaal niks voor moet doen. Meestal moet je immers eerst fors investeren in werk, tijd, geld, studie, ervaring, enz.

Als je inspanningen dan geld beginnen op te leveren en voor passief inkomen zorgen, dan blijven deze inkomsten nog een hele tijd (of soms voor altijd) doorlopen. Zonder er nog voor te moeten werken. Dus als je er niks meer voor doet, of alleen af en toe nog eens even.

Bij actief inkomen stopt je inkomen als je stopt met werken. Bij passief inkomen blijft je inkomen ook nog doorlopen als je er een hele tijd niks meer voor doet.

Voordeel van actief inkomen is dat je al direct (of toch heel snel) en zeker betaald krijgt voor de uren werk die je verricht hebt. Als je snel geld nodig hebt, is werken voor actief inkomen dus zeker een betere keuze.

Passief inkomen is niet de manier om snel (veel) geld te verdienen, ook al willen sommige verkopers van cursussen je dat laten geloven. Het is ook minder zeker of je wel ooit geld zult verdienen voor al de uren die je erin geïnvesteerd hebt. Om een passief inkomen te kunnen verkrijgen ga je immers vooraf heel veel uren werk en/of studie moeten investeren. Zonder dat het je (op dat moment) iets van inkomen gaat opleveren. En zonder de zekerheid dat je er ooit geld mee zal verdienen.

Enkele voorbeelden van actief, passief en portfolio inkomen:

  • Actief inkomen: loon van een job, inkomsten als freelancer, inkomen als zelfstandige, loon als zaakvoerder of bestuurder, …
  • Passief inkomen: huurinkomsten, opbrengsten van (online) business activiteiten waar je zelf niet actief voor aan het werk bent doorheen het jaar, …
  • Porfolio inkomen: winst uit kapitaal, vermogensgroei, intresten, dividenden (aandelen), beleggingsfondsen, royalties (boek, foto’s, video’s, software, …), …

Volgens Wikipedia (US version): De Internal Revenue Service (US) plaatst inkomsten in 3 mogelijke categorieën: actief inkomen, passief inkomen, portfolio inkomen.
‘Passive income can come from two sources: ‘rental activity’ and ’trade or business activities’ in which you do not materially participate.

Passive income differs from active income which is defined as any earned income including all the taxable income and wages the earner get from working. Linear active income refers to one constantly needed to stay active to maintain the stream of income, and once an individual chooses to stop working the income will also stop.

There’s a difference between linear income, leveraged income and passive income. Employees have linear income and paid for each hour of work. Leveraged income allows for being paid multiple times for the same work. True passive income is when the initial work continues to generate income for extended periods of time without the necessity of additional work.

Passief inkomen genereren, kan iedereen dat? Hoe verkrijg je een passief inkomen?

Met een passief inkomen kan je meestal meer geld verdienen dan met een actief inkomen. Een actief inkomen is immers begrensd door het aantal uren dat je aan werken kan besteden. Je kan het alleen vergroten door meer betaald te krijgen per uur of per opdracht.

Naast meer inkomen dat doorheen de tijd blijft toenemen, krijgt je door passief inkomen ook nog eens veel meer vrijheid. Want je moet niet constant aan het werk zijn om dat inkomen in stand te houden. Je moet niet op vaste tijdstippen en een bepaald vastgelegd aantal uren volledig beschikbaar zijn om de taken uit te voeren die je werkgever wil dat je op die momenten doet.

Iedereen kan een passief inkomen genereren, als extraatje of zelfs waar je gemakkelijk van kan leven. Jij dus ook… als je dat écht wil… maar je moet dan wel weten hoe je dat doet. En de tijd en energie erin willen investeren om dit te leren en toe te passen. En heel veel werken zonder er (op dat moment) voor betaald te krijgen.

Een goede start is bijvoorbeeld het boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki.

Robert Kiyosaki (zie ook wikipedia) leert mensen om rijk te worden door slim passief inkomen te verkrijgen. Zijn voornaamste bron van passief inkomen komt uit vastgoed. Zonder eigen geld te moeten investeren en zonder belastingen te moeten betalen.

Hoe kan je passief geld verdienen? Welke verdienmodellen leveren je passief inkomen?

Heel wat mensen leerden al een vorm van passief inkomen kennen zonder het zo te benoemen. Zeker de wat oudere generaties. Namelijk het bedrag dat je jaarlijks aan rente krijgt bij je spaarrekening. Dit levert tegenwoordig niet veel meer op helaas. Je zou al heel rijk moeten zijn om te kunnen leven van de rente van je spaarrekening 🙂 En dan heb je die rente waarschijnlijk sowieso niet meer nodig om van te leven.

Voor mensen die in deze tijd een redelijk bedrag aan spaargeld hebben, is het systematisch beleggen ervan alvast een betere manier om meer rendement te behalen uit spaargeld. Er zijn heel wat boeken en cursussen te vinden (ook online) om te leren hoe je dat op een goede en veilige manier doet.

Maar er zijn gelukkig nog meer mogelijkheden, ook voor mensen die nog geen mooi bedrag beschikbaar hebben om te investeren.

Inkomen uit vastgoed

Meestal denken mensen dat je eerst al heel wat geld moet gespaard hebben om te kunnen investeren in vastgoed. En dat dit dus voor hen nog niet (of voor velen zelfs nooit) mogelijk zal zijn. Dit heb ik ook lange tijd gedacht… maar nu toch op mijn to-do lijstje gezet om me er binnenkort eens in te gaan verdiepen.

Want dit klopt eigenlijk niet. Ook zonder zelf geld te hebben, kan je investeren in vastgoed en daar geld mee gaan verdienen. Het lukt niet zomaar vanzelf natuurlijk en je zal eerst moeten leren hoe je dat moet aanpakken. Want je zal dan wel de bank moeten kunnen overtuigen met jouw krediet dossier om je het nodige bedrag te lenen.

Er bestaan cursussen om dit te leren. Hoe je het moet aanpakken om een rendabel beleggingspand uit te kiezen, om je dossier slim op te stellen en goede keuzes te maken. Om zo de bank te overtuigen zodat ze je een lening toekennen om te investeren in jouw project. De eerste keer is dit waarschijnlijk super spannend. En vaak lukt het ook niet direct. Maar dan leer je ervan en verbeter je je krediet-aanvraag-dossier… en probeer je het opnieuw. De aanhouder wint, toch degene met de juiste kennis en vaardigheden.

Bij de aankoop van een tweede beleggingspand gaat dit al heel wat vlotter verlopen, dan weet je al beter waar je op moet letten. En dan ben je op de goede weg… naar alsmaar meer en beter 🙂

Voor mij staat dit hoog op mijn wensenlijst om dit te leren en toe te passen. Maar voorlopig ben ik nog druk aan het werken om een volledig (stabiel en comfortabel) inkomen op te bouwen door alleen online te werken. En dit nu ook geleidelijk te laten evolueren naar meer passief online inkomen en minder actief.

>> Ik schreef eerder al een artikel over mogelijkheden om online geld te verdienen

Online passief inkomsten verkrijgen

Internet biedt heel wat mogelijkheden om passief (of deels passief) inkomen op te bouwen.

Als blogger of vlogger kan je bijvoorbeeld geld verdienen door advertenties te plaatsen op je blog/website of op je YouTube kanaal. Als mensen dan jouw pagina’s bekijken en/of op de advertenties klikken, krijg je daarvoor een klein bedrag uitbetaald. Ook lange tijd nadat je dat blogbericht geschreven of het filmpje online gezet hebt. Zo wordt dit een bron van online inkomsten waar je niet meer voor moet werken, passief inkomen dus.

>> In dit artikel over advertentie netwerken kan je meer lezen over online geld verdienen met advertenties op je blog of website

Passief inkomen - Kan je geld verdienen zonder werken? • Anbaco
  • Save

Een andere efficiënte en veel toegepaste manier om online passief inkomen te creëren is affiliate marketing. Meestal gebeurt dit ook op een blog, website of YouTube kanaal, maar het kan ook zonder. Je kan immers ook producten promoten via social media bijvoorbeeld, Pinterest werkt daar vaak heel goed voor.

>> Om aan de slag te gaan met affiliate marketing is dit artikel over Affiliate Netwerken een aanrader om eens door te lezen.

Kun je slapend rijk worden door passief inkomen?

In theorie is het antwoord op deze vraag ‘ja, dat kan’.

Een kenmerk van passief inkomen is immers dat het inkomen is dat je verdient terwijl je niet aan het werken bent. Dus ook als je slaapt… of op vakantie bent…

In realiteit zijn er echter heel weinig mensen die rijk kunnen worden zonder ervoor te werken. En dat is waar men aan denkt bij ‘slapend rijk worden’, toch?

Om een ruim passief inkomen op te bouwen zul je eerst heel hard moeten werken. En heel veel tijd (onbetaalde tijd op dat moment) moeten investeren. Meestal is het ook niet voldoende om dat eens één keer te doen voor een bepaalde periode, maar moet je dit regelmatig weer opnieuw doen. En dus ben je eigenlijk toch telkens periodes aan het werken.

Een groot verschil met actief inkomen is dat een passief inkomen normaal gezien gaat blijven stijgen en bij elkaar optellen. Telkens je weer eens een periode veel gewerkt hebt, gaat je passief inkomen groter worden. Bij een actief inkomen uit werk is dat minder het geval. Je kan maar een bepaald aantal uren aan het werk zijn immers. De enige manier om je actief inkomen te laten stijgen is een loonsverhoging of promotie naar een beter betaalde job.

Last Updated on 03-02-2020 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.