Je bekijkt nu Hoe kan je online geld verdienen? Welk verdienmodel kiezen?
 • Save

Hoe kan je online geld verdienen? Welk verdienmodel kiezen?

Online geld verdienen kan op heel wat verschillende manieren. Sommige manieren werken beter of sneller dan andere, of vragen meer tijd en inspanning van je. Of zelfs een investering om te kunnen starten…

Je kan dus best wat tijd besteden om de mogelijkheden te onderzoeken. En dan een manier uitkiezen die goed bij jou past en bij jouw manier van leven (nu of in de toekomst).

Als je nog maar pas gaat starten met geld verdienen via internet, kan je je beter beperken tot één enkel verdienmodel. Tot je dit helemaal onder de knie hebt en goed kan toepassen zodat het je ook écht inkomsten gaat opleveren.

Na verloop van tijd kan je dan aanvullen met een tweede en daarna ook een derde manier om online inkomsten te krijgen. Zeker als je op deze manier voor een volledig inkomen wil zorgen.

Want het is altijd veiliger en comfortabler om meerdere inkomsten bronnen te hebben, zeker bij online inkomsten. Er zijn immers – bij elk verdienmodel – altijd wel factoren waar je zelf weinig of geen invloed op hebt en waardoor je inkomsten via die weg opeens kan wegvallen of erg verminderen. Dan is het wel fijn als er op andere manieren nog inkomen blijft doorlopen en je niet in geldnood komt.

Welk verdienmodel is geschikt om online geld te verdienen?

Ik heb de online verdienmodellen die ik ken of die ik al eens toegepast heb hieronder kort omschreven. Van sommige staat er ook een uitgebreider blogbericht hier op de website, dan heb ik er een linkje bij gezet.

Het overzicht staat eigenlijk een beetje in omgekeerde volgorde 🙂

Ik ben begonnen met de verdienmodellen die ik zelf (persoonlijk) iets minder handig vind om online geld te verdienen. Met deze ben ik ooit begonnen met online ged verdienen, daarom staan deze eerst. Uiteindelijk bleken ze minder geschikt voor mij om uiteenlopende redenen:

 • ofwel omdat er toch nog veel fysieke handelingen nodig zijn
 • omdat je gebonden bent aan vaste tijdstippen of afspraken
 • of je werkt via het systeem van ‘uurtje-factuurtje’
 • soms heb je zelf redelijk wat geld nodig om te investeren
 • of omdat er veel werk aan vooraf gaat voor je iets kan gaan verdienen
 • enz.

En ik ben geëindigd met de manieren van online geld verdienen die ik zelf het meest geschikt vind als je zoveel mogelijk vrijheid wil. Dus zoveel mogelijk enkel online werk, niet plaatsgebonden, niet tijdsgebonden, enz… Zoveel mogelijk richting passief online geld verdienen dus.

Euro-biljetten aan waslijn voor houten achtergrond. Hoe online geld verdienen?
 • Save

Verschillende manieren om geld te verdienen via internet:

Begin 2020 verdien ik mijn inkomen online via: freelance werk, advertenties op mijn website (een andere dan deze), affiliate marketing, nog een beetje via mijn webshop. En daarnaast doe ik ook nog een beetje niet-online freelance werk.

Dit jaar wil ik graag eraan werken om dit online inkomen nog wat stabieler te laten worden. Of dat het hoger wordt eigenlijk, zodat ook de mindere maanden comfortabel zijn qua inkomsten 🙂

En ook eraan werken om de verhouding tussen de verschillende bronnen van online inkomsten wat aan te passen en in evenwicht te brengen. Het grootste deel komt nu immers nog van freelance werk. Ik zou heel blij zijn als het me tegen eind dit jaar lukt om dit tot de helft te beperken en dat er dus meer inkomsten komen via advertenties en affiliate marketing. En dan het jaar erna de volgorde zelfs omkeren misschien… met meer passieve inkomsten en een kleiner deel via freelancen.

Maar goed, daar moet nog aan gewerkt worden 🙂

Hieronder een overzicht van verschillende mogelijkheden van online geld verdienen… er zijn er nog wel meer natuurlijk, maar dit zijn degene die ik ken en onderzocht heb of zelf al gedaan heb.

Webshop met fysieke producten

Je kan een webshop opzetten en echte (tastbare) producten verkopen.

Ik heb jarenlang zelf een webshop gehad en ik vond dit toen een hele fijne manier om van huis uit te kunnen werken en geld verdienen.

Een webshop opzetten kan je helemaal zelf doen (of laten doen) met software als o.a. Magento of PrestaShop. Er bestaan er nog vele andere, maar deze 2 heb ik uitgetest toen ik jaren geleden een webshop ging opzetten. De eerste jaren heb ik via Magento gewerkt en dat vond ik een heel fijn systeem, maar wel heel uitgebreid en je hebt er toch wel wat feeling met codetaal voor nodig.

Of je kan je webshop ook heel eenvoudig opzetten via online aanbieders die alles wat je nodig hebt voorzien in hun platform. Zoals bijvoorbeeld Luondo (dit platform stopt in juli 2020 en wordt onderdeel van CCV Shop) of bijvoorbeeld MijnWebwinkel. Maar ook hier zijn er heel veel meer aanbieders die ik zelf nooit uitgeprobeerd heb. De laatste jaren heb ik voor mijn webwinkel via Luondo gewerkt.

Maar een webwinkel heeft ook wel heel wat nadelen. Je moet redelijk wat geld investeren in voorraad. Je hebt plek nodig om deze voorraad te stockeren. En best ook een verzekering ervoor afsluiten, zeker als je duurdere of kwetsbare producten in voorraad hebt of heel veel. Al wat je verkoopt moet ook ingepakt en verzonden worden, dus je moet altijd in de (late) namiddag thuis zijn om pakketjes in te pakken en naar het postkantoor of verzendkantoor te brengen. Deze dingen kan je natuurlijk ook uitbesteden… als je genoeg omzet kan draaien toch. Want de winstmarge per verkocht product is meestal niet heel erg hoog.

Dropshipping

Bij dropshipping moet je zelf geen producten aanschaffen en stockeren om in je webshop te kunnen verkopen. Als een klant iets koopt in jouw webshop gaat er een berichtje naar de leverancier die dan zelf voor de verdere afhandeling en verzending zorgt.

Zelf kan je je dus vooral met de marketing, vormgeving, seo, klantencontact, enz. bezighouden. Hierdoor ga je bijna enkel online aan het werk zijn, wat je vanuit elke locatie kan doen. Je bent dus veel minder aan huis en aan bepaalde uren gebonden dan met een eigen webshop.

Zelf heb ik verder geen ervaring met dropshipping… ik had toen al mijn handen vol aan m’n eigen webshop 🙂

Ik heb er wel even naar gekeken, want het leek met echt wel heel interessant. Maar ik vond het toch niet zo eenvoudig om leveranciers te vinden (van producten waar ik wat feeling mee had) die via dropshipping werken.

Etsy shop

Als je handig bent en graag zelf spulletjes maakt, kan je die via Etsy online verkopen. Voor inspiratie kan je best eens op Etsy gaan rondneuzen. Er is echt wel heel veel mogelijk…

Maar de verdiensten zijn meestal niet erg hoog. Je moet immers ook geld besteden aan de materialen die je gebruikt. En het maken van je spulletjes kost je ook redelijk wat tijd.

Deze manier om online geld te verdienen is eigenlijk vooral geschikt denk ik voor mensen die graag creatief bezig zijn. En deze hobby willen bekostigen door gemaakte creaties te verkopen. Of voor mensen die graag een centje willen bijverdienen met hun hobby, als extraatje dan, niet als hoofdinkomen.

Online coaching of consulting

Dit gebeurt meestal via skype of via e-mail, maar gewoon via telefoon zou ook wel kunnen.

Nadeel is uiteraard dat je heel erg aan een planning en agenda komt vast te zitten. En dat je telkens één-op-één werkt met mensen. Je kan dus je inkomen niet zomaar opschalen, behalve door extra klanten te helpen en meer uren te werken.

Maar als je coach of consultant bent, heeft het uiteraard wel voordelen om je werk (eventueel gedeeltelijk) online te kunnen doen. Je kan dan meer klanten hebben, ook mensen die verder weg wonen of in het buitenland.

Apps of software ontwikkelen

Wie goed is in programmeren en graag met code bezig is, zou apps of software kunnen ontwikkelen en verkopen. Daar heb je vooral bij het schrijven, ontwikkelen en testen heel wat werk aan. En daarna ook nog met aanpassingen en updates. En klantenservice zal waarschijnlijk ook nog wel heel wat tijd in beslag blijven nemen.

Zelf heb ik daarvoor bijlange niet genoeg kennis ervan, ik kan enkel mezelf behelpen met het aanpassen van wat code hier en daar in mijn eigen website.

Ik heb wel ooit ernaar gekeken om het te leren en om dan WordPress thema’s en plugins te ontwerpen. Of websites aan te passen naar de wensen van klanten. Maar dat is voorlopig toch nog op de lange baan geschoven…

Online werken als freelancer

Als freelancer lever je diensten en werk je per opdracht voor telkens een andere opdrachtgever.

In het blogbericht dat ik schreef over Freelancer worden vind je meer info over freelance werken. Als freelancer zijn er heel wat mogelijkheden… tekstschrijven, vertalen, programmeren en grafische vormgeving zijn de meest voor de hand liggende. Maar er is echt nog heel veel meer mogelijk.

Membership site

Bij een membership verdienmodel verkoop je een abonnement dat je klanten tijdelijk (meestal per maand, kwartaal of jaar) toegang geeft tot een afgeschermd gedeelte van je website. Of tot een speciaal daarvoor opgezette website, platform of forum.

Waar je dan waardevolle info aanbiedt die niet op je blog of website te vinden is. Je kan er ook cursussen of e-books in onderbrengen. Het is belangrijk om voortdurend voor nieuwe en unieke extra info te zorgen, anders gaan klanten al snel afhaken.

Om een goedlopende membership actief te houden moet je er zelf ook heel wat tijd aan blijven spenderen. Klanten verwachten je aanwezigheid en je reactie op hun vragen en opmerkingen.

Boeken schrijven en uitgeven

Als schrijven je hobby of je vakgebied is, zou je boeken kunnen gaan schrijven. En deze vervolgens via een uitgever of in eigen beheer uitgeven en verkopen.

Tegenwoordig zijn er voor beginnende schrijvers ook heel wat mogelijkheden. Er zijn diensten waar je je werk ‘on demand’ kan laten drukken en verzenden. Op die manier moet je niet meer een hele voorraad ineens moet laten drukken of een uitgever vinden die je boek wil uitbrengen.

Bovendien kan je je boeken ook als e-book verkopen. E-readers worden steeds populairder, dus daar zijn zeker ook goede verkoopsmogelijkheden.

Gesponsorde blogberichten

Dit is een verdienmodel dat door veel bloggers toegepast wordt. Zelf heb ik er nog totaal geen ervaring mee.

Je gaat dan speciaal voor een winkel/product/dienst een uitgebreid blogbericht schrijven om hun winkel/product/dienst in de kijker te zetten. Er komt ook een link bij te staan en vaak ook foto’s.

In ruil voor dat blogbericht met link krijg je dan een bepaald bedrag uitbetaald of een product aangeboden dat je achteraf mag houden om te reviewen.

Influencer worden

Als bekende influencer met veel volgers kan je heel veel geld verdienen door het promoten en aanprijzen van producten of diensten.

>> Lees misschien ook eens dit blogbericht over ‘influencer worden‘ als je er meer over wil weten.

Website flipping

Zelf websites opstarten (of opkopen en verbeteren) om ze daarna door te verkopen als ze goed lopen. En ze dus veel bezoekers en/of veel maandelijkse online inkomsten opleveren.

Naast website flipping bestaat er ook domeinnaam flipping. Dan ga je op zoek naar goede domeinnamen om te kopen en probeer je die daarna voor een mooi bedrag weer door te verkopen.

Eigen digitale info producten

Zoals e-books, trainingen en cursussen…

Dit is een beetje vergelijkbaar met boeken schrijven. Je gaat er vooraf heel wat tijd in investeren zonder dat je daarvoor betaald wordt.

Maar van het moment dat je producten dan (goed) beginnen te verkopen, heb je er niet zo heel veel werk meer aan. Je zal dan vooral nog klantenservice moeten doen. En ook wel wat extra promotie en marketing.

Stock foto’s maken en verkopen

Is fotografie iets waar je veel van afweet en foto’s maken iets wat je graag doet… dan zou je je mooiste foto’s kunnen aanbieden als stockfoto’s. Telkens als mensen dan jouw foto downloaden en gebruiken, krijg je daar een kleine vergoeding voor.

Banners en advertentieruimte aanbieden

Als je website of blog goed begint te ranken en heel wat bezoekers aantrekt, zou je bepaalde ruimte op je website kunnen ‘verhuren’. Dan krijg je per periode (een maand ofzo) een bedrag betaald om de advertentie of banner van een bepaalde firma of winkel op jouw website te plaatsen.

Dit is vooral interssant als je in een specifieke of kleine niche zit. En als je een samenwerking kan vinden bij goed aansluitende adverteerders uiteraard.

Zelf heb ik dit ooit eens korte tijd geprobeerd, maar verder eigenlijk nooit meer opnieuw gedaan. Ik werk liever samen met advertentie netwerken (zie verderop in die artikel) en dan vooral met Ezoic. Dat levert heel wat meer inkomsten op en alles wordt voor jou geregeld.

Affiliate marketing

Bij affiliate marketing verwijs je je bezoekers via affiliate links door naar de website van de verkoper van de diensten of producten die je wil promoten.

Als deze bezoekers dan vervolgens een aankoop doen nadat ze door jou doorverwezen zijn, krijg je daar een kleine vergoeding of commissie voor.

Als je op zoek bent naar mogelijkheden voor Nederlandstalige affiliates kan je eens kijken naar het blogbericht over Affiliate Netwerken dat ik eerder al schreef.

Advertenties op je blog of website

Dit levert vooral mooie online inkomsten op als je al grote aantallen bezoekers op je website krijgt. De eerste maanden dat je blog of website online staat, is het nog niet mogelijk om via advertentienetwerken ads te plaatsen of er geld mee te verdienen.

Vanaf dat je blog of website een half jaar of langer online staat, kan je Google Adsense gebruiken als advertentie netwerk. Zij stellen geen eisen van minimum aantal bezoekers per maand.

Als je maandelijks meer bezoekers begint te krijgen, komen er meer mogelijkheden. Vanaf 10.000 bezoekers per maand kan je al bij Ezoic aanmelden. Sommige grote netwerken zijn pas toegankelijk vanaf 25.000 (MediaVine) of 100.000 (AdThrive) bezoekers per maand.

>> Je kan hierover meer lezen op de pagina die ik schreef over Advertentie Netwerken – Geld verdienen met ads op je website

Via Google Adsense kan je niet echt heel veel verdienen (alhoewel er ook uitzonderingen zijn die er wel heel wat mee verdienen), andere netwerken leveren heel wat meer op. En dan is dit echt wel een heel eenvoudig verdienmodel waar je zelf totaal geen werk aan hebt of je mee moet bezighouden. Eens je geaccepteerd bent en de codes in je website gezet hebt, loopt alles verder helemaal vanzelf.

Hoe kan je online geld verdienen? Welk verdienmodel kiezen? • Anbaco
 • Save

Hoe wil jij liefst online geld verdienen?

Welk verdienmodel om geld te verdienen via internet spreekt jou het meest aan? Wat past het best in jouw dagindeling en manier van leven?

Heb je al één van deze verdienmodellen toegepast? Wat zijn voor jou de grote voordelen en nadelen eraan?

Laat het even weten in de reacties hieronder!

Last Updated on 03-02-2020 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Seppe

  Hoe gaat het nu met online geld verdienen?

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.