Je bekijkt nu Kies het beste WordPress thema (theme) voor jouw website
  • Save

Kies het beste WordPress thema (theme) voor jouw website

Het beste WordPress thema uitkiezen voor jouw website… hoe begin je daaraan?

Wie wil beginnen met bloggen of een eigen website maken met WordPress zal ook al snel moeten (of willen) kijken om een thema (of theme of template) te kiezen voor de nieuwe website. Maar hoe maak je een goede keuze?

Als beginner voel je je meestal al snel overweldigd door het grote aanbod van duizenden mogelijkheden om uit te kiezen. En het is ook wel een belangrijke keuze, want het thema bepaalt immers hoe je website eruit zal komen te zien. De hele ‘look & feel’ van je site wordt erdoor bepaald.

Dan is wat hulp en richtlijnen misschien wel handig…

WordPress Theme, Thema of Template? Welke term is de juiste?

Je komt ze alledrie wel regelmatig tegen en ze worden vaak ook wat door elkaar gebruikt, wat voor verwarring kan zorgen. Maar hoe zit het nu? Wat is de juiste benaming om te gebruiken?

Een thema (in het Nederlands), theme (in het Engels) of template (in beide talen) bepaalt de lay-out van een website, het uiterlijk ervan dat bezoekers te zien krijgen. Het is een verzameling van bestanden die daarvoor zorgen.

WordPress geeft zelf de voorkeur aan de term ’themes’ – of ’thema’s’ als je het vertaalt naar het Nederlands. Ook de systemen Magento en Drupal kiezen ervoor om het ’themes’ te noemen. Bij Joomla geeft men dan weer de voorkeur aan de term ’templates’.

Er is eigenlijk niet echt een verschil in betekenis, met deze termen wordt exact hetzelfde bedoeld. Maar wel een verklaring waarom de term themes misschien net iets duidelijker en meer geschikt is in de meeste systemen.

Een mogelijke reden voor het gebruik van verschillende benamingen kan zijn dat er is de meeste systemen niet alleen website templates bestaan, maar ook pagina templates. Een pagina template wordt gebruikt voor de opmaak van een specifieke pagina die afwijkt van de rest van de website.

WordPress, Magento en Drupal willen duidelijker het verschil tussen een website template en een pagina template weergeven. Daarom gebruiken ze de term themes voor de website lay-out en de term templates voor de lay-out van specifieke pagina’s. Bij Joomla komt het gebruik van een pagina template veel minder voor en is dat onderscheid dus niet zo nodig.

Als het dus gaat over de lay-out van een website, dan is theme de duidelijkste term om te gebruiken. Er kan dan immers geen verwarring onstaan over wat er precies bedoeld wordt.

Bewaar deze afbeelding op Pinterest om dit artikel later nog terug te vinden:

Hoe een goed thema kiezen voor je WordPress website...
  • Save

Wat is een WordPress thema?

Een WordPress thema is een groep bestanden die samen het uiterlijk (de lay-out) van je website of blog bepalen en hoe de content aan bezoekers getoond wordt.

Maar het is meer dan enkel het design van je website. Het thema bepaalt ook de inhoud van je website… wat er waar getoond kan worden.

Hoe legt WordPress zelf uit wat een ‘WordPress Thema’ is? In hun Codex staat het zo verwoord:

Wat is een Thema?

Een WordPress Thema is een verzameling van bestanden die samen het grafische uiterlijk van je website genereren. Deze bestanden worden template-bestanden genoemd. Een Thema bepaalt het uiterlijk van je website zonder de onderliggende inhoud te wijzigen.

Als je er meer over wil weten, kan je de pagina over Thema’s in de WordPress codex zelf gaan doorlezen.

Heb je een thema nodig voor je aan je website kan beginnen?

Als je WordPress installeert, wordt er automatisch ook een standaard-thema bij meegeleverd en geactiveerd. En tegelijk ook enkele van de vorige versies (WordPress zorgt elk jaar voor een nieuw standaardthema). Deze zou je kunnen activeren als het huidige meegeleverde thema je niet zo aanspreekt.

Je kan dus al direct aan je website beginnen werken en ook al beginnen met blogberichten te schrijven. Dit meegeleverde thema werkt goed en kan al de basis functionaliteiten weergeven en ja kan ook wat aanpassingen doen aan het design. Je website of blog zal dus goed getoond worden aan de eerste bezoekers, zowel op computer als mobiel.

Als je een tijdje met je website aan de slag bent, zal je al wat beter weten wat je precies wil. En wat je minder vindt aan het thema dat je nu gebruikt.

Dat zal je helpen als je daarna op zoek gaat naar een geschikt thema voor jouw website. Samen met onderstaande tips…

Waarop letten bij de keuze van een thema?

Maar hoe kies je nu het beste WordPress thema voor jouw site of blog?

Je thema moet de content van je website ondersteunen en aanvullen. Het moet je identiteit (of die van je bedrijf) zo goed mogelijk weergeven. En het speelt een belangrijke rol in hoe gebruikers en zoekmachines je website zien en beoordelen.

Een belangrijke vraag die je je moet stellen: wat heb ik nodig voor mijn website en mijn plannen ermee?

>> Enkele dingen om mee rekening te houden: lettertypes, design, marketing, snelheid, veiligheid, ondersteuning, mobielvriendelijkheid (responsive), functionaliteit (plugins), vertaling (translation ready), marketing mogelijkheden, …

>> less is more

Er bestaan heel veel WordPress themes die enkel in het Engels beschikbaar zijn, of wel in enkele andere talen maar niet in het Nederlands. Wil je dan je thema toch in het Nederlands hebben, dan kan je het in de meeste gevallen zelf vertalen. Het thema moet daarvoor wel ’translation ready’ zijn. Is dat niet het geval, dan wordt het weer wat moeilijker en zal je hier zelf voor moeten zorgen of contact moeten opnemen met de ontwikkelaar.

Soms proberen ontwerpers om hun thema’s aantrekkelijker te maken door extra functionaliteiten standaard in te bouwen. Functies die je anders via plugins zou moeten toevoegen. Maar als je dan later ooit van thema wil veranderen, geraak je deze ingebouwde functionaliteiten kwijt bij de overstap. Via plugins zou je ze gewoon mee over kunnen nemen in je nieuwe thema. Dit ‘ongemak’ kan je heel wat werk kosten om op te lossen, of heel wat geld als je iemand moet inhuren om dat voor je te doen.

WordPress themes are perfectly complimented by WordPress plugins.

WordPress themes are for presentation, and WordPress plugins are for functionality.

Hoeveel kost een thema?

Er zijn heel veel verschillen tussen de kostprijs van een WordPress thema.

Er bestaan basic thema’s die gratis zijn en thema’s waar je voor moet betalen. Meestal ligt de prijs van een goed thema gemiddeld tussen de 50 en 150 euro. Maar er zijn ook duurdere… En als je een thema op maat laat maken, komen er vast wat nulletjes bij achteraan.

Gratis thema’s

Alleen al in WordPress zelf zijn er zo’n 3000 gratis thema’s te vinden, waarvan een heleboel er echt wel goed uitzien. Je krijgt er dan wel geen support bij en je kan ze vaak ook niet zo uitgebreid aanpassen aan je wensen (zonder kennis om de code aan te passen).

Vooral als je één van de populaire gratis thema’s uitkiest, zullen er nog heel wat websites bestaan die er ongeveer hetzelfde uitzien omdat ze hetzelfde thema gebruiken.

Als je gewoon een persoonlijk blog wil als hobby en/of niet van plan bent om heel veel bezoekers aan te trekken, dan is dat minder erg waarschijnlijk dat je geen eigen uniek design hebt.

En ook als je pas gaat beginnen met bloggen is een gratis thema prima om mee van start te gaan en je website alvast op te zetten. Zodat je kan beginnen met blogberichten schrijven en voor content zorgen.

Betaalde thema’s

Het bedrag dat je voor een goed thema moet betalen valt eigenlijk heel goed mee. Je krijgt er dan immers ook de bijhorende support bij, zodat je hulp kan inroepen als iets je niet lukt of er iets niet goed werkt.

Bovendien hebben de betaalde thema’s meestal ook meer mogelijkheden om instellingen aan te passen of toe te voegen.

Sommige betaalde thema’s hebben functionaliteiten ingebouwd om ze aantrekkelijker te maken. Voor deze functies moet je dan geen losse plugins meer installeren. Daar kan je best toch mee opletten, want dat levert problemen op als je later naar een ander thema zou willen overstappen.

Waar vind of koop je goede thema’s?

Er bestaan enorm veel WordPress Thema’s, maar waar kan je thema’s van goede kwaliteit vinden?

Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt met WordPress themes of met zelf programmeren kan je je best beperken tot enkele opties waarbij je min of meer zeker kan zijn dat de kwaliteit van wat je aanschaft goed is.

Als je zou kiezen voor een gratis thema, kan je dit best gaan zoeken in de WordPress Theme Directory. Deze thema’s zijn getest door het team van WordPress en voldoen dus aan hun eisen qua kwaliteit.

Als je kiest voor een betaald thema, zijn er alvast deze 5 betrouwbare mogelijkheden als je zeker wil zijn van goede kwaliteit:
– één van de vele thema’s (er zijn er zo’n 6000) van ThemeForest
een thema dat draait op het Genesis framework van StudioPress
– GeneratePress is bekend als heel eenvoudig, maar erg snel ladend
– veel opties en mogelijkheden om aan te passen vind je in OceanWP
– de ‘commercial themes’ uit de Theme Directory van WordPress
Kadence (van StellarWP) is mijn absolute favoriet van de laatste jaren, met enorm veel mogelijkheden

Er bestaan natuurlijk nog wel veel meer betaalde thema’s die heel goed zijn. Maar als newbie is het moeilijk om de goede van de minder goede (of zelfs de ronduit slechte) te onderscheiden. En dat houdt dan toch risico’s in om foute keuzes te maken die je achteraf heel veel werk en/of geld gaan kosten om op te lossen.

Thema installeren en aanpassen

(Hier komt nog een linkje naar het blogbericht waar dit in uitgelegd wordt, zo gauw dit klaar is… )

In de customizer (die vind je in wp-admin bij ‘weergave’) kan je bij de meeste thema’s enkele dingen zelf instellen en kiezen. Soms kan je bijvoorbeeld ook kleuren aanpassen of het lettertype, maar dat is niet bij elk thema zo. Er zijn ook wp-themes die in de customizer de optie voorzien om eigen CSS code toe te voegen om dingen aan te passen, dat vind ik zelf wel heel handig werken.

Als je met het aanpassen van de standaard ingebouwde keuzemogelijkheden nog niet het resultaat krijgt wat je graag wil, kan je ook in de code nog aanpassingen doen (wel zorgen dat je dan in een child-theme werkt).

Als je daar zelf niet genoeg kennis voor hebt, kan je dat bijvoorbeeld ook door een freelancer laten doen. Freelancers zijn ideaal om in te schakelen voor dit soort kleine opdrachten. En met wat geluk vind je een goede via diensten als Fiverr ofzo, dan kost het je meestal niet eens veel geld.

Veranderen van Thema bij een bestaande WordPress website

Meestal is het vrij goed doenbaar om bij een bestaande WordPress website of blog over te schakelen naar een ander thema. Toch zijn er ook wel enkele aandachtspunten hierbij…

Vooral als je een thema met page builder gebruikt of met extra ingebouwde functionaliteiten (in plaats van plugins) kan het wat moeilijker gaan. En het zou je dan heel wat extra werk kunnen opleveren om alles aan te passen en over te zetten.

Zelf een WP-thema maken… of laten maken

Als je na een tijd goed weet wat je wil voor je website of blog, maar geen thema kan vinden dat daar bij aansluit (eventueel na wat aanpassingen), zou je ook zelf een WordPress thema kunnen maken. Of laten maken als je budget wat groter is. Helemaal naar je eigen wensen en behoeftes…

Er zijn heel wat goede boeken en online bronnen te vinden die je daarbij op weg kunnen helpen.

In ieder geval heb je dan kennis nodig van HTML, CSS, PHP, JavaScript en een basiskennis van hoe web servers en databases werken. Als je al deze kennis nog niet hebt maar wel interesse erin, kan je het trouwens wel leren binnen een redelijke tijd.

Last Updated on 14-08-2019 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.