Je bekijkt nu Heeft een oude domeinnaam voordeel voor seo?
  • Save

Heeft een oude domeinnaam voordeel voor seo?

Een vraag die je wel vaker tegenkomt: Heeft een oudere domeinnaam voordeel voor seo?

Of anders gesteld: is de leeftijd van je domeinnaam belangrijk voor Google bij het bepalen van de ranking van de zoekresultaten?

Als je in Google naar info hierover zoekt, lees je vaak op blogs van internet marketeers dat dit inderdaad een rankingsfactor is. Dit wordt dan afgeleid uit de ervaring van mensen die een oudere domeinnaam gebruiken of overkopen.

Maar is dat ook effectief zo dat het seo voordeel door de oude domeinnaam komt… en hoeveel belang heeft het dan?

Hoe weet Google hoe oud jouw domeinnaam is?

Zelf kan je in Whois.org gaan kijken om te zien wanneer een domeinnaam voor het eerst geregistreerd is of in gebruik genomen.

Dit wordt vooral gebruikt door degenen die zich bezighouden met domeinnaam-handel (het kopen en doorverkopen van domeinnamen als verdienmodel).

Of ook door mensen die graag een oudere domeinnaam die te koop staat willen overkopen. Om de waarde ervan te bepalen of hoeveel ze ervoor willen betalen.

Hoe bepaalt Google hoe oud een domeinnaam is? Google zal dit niet in de Whois gegevens gaan opzoeken.

Zij hebben immers zelf genoeg data verzameld en bewaard over al de bij hen gekende domeinnamen en websites.

Google zal dus kijken naar het moment dat de website of de domeinnaam voor het eerst door hen gecrawld werd. Vanaf dat moment hebben ze immers gegevens erover beschikbaar.

Google ziet dus eigenlijk niet dat een domeinnaam al veel eerder aangekocht is, als deze toen nog niet in gebruik genomen is.

Foto met tekstoverlay: Leeftijd domeinnaam - Heeft een oudere domeinnaam meer SEO waarde?
  • Save

Heeft een oudere domeinnaam voordeel voor seo?

Of anders gezegd…

Is de leeftijd van een domeinnaam van belang bij het bepalen van je rankings in de zoekresultaten van Google?

Hoe ouder je website, hoe meer links er zullen naartoe gaan, er is meer tijd geweest om goede backlinks te verzamelen.

En hoe meer content er doorheen de tijd geïndexeerd is door Google.

Maar verder houdt Google niet echt veel rekening met (puur) de leeftijd van domeinnamen om de ranking te bepalen… heb ik Matt Cutts van Google ooit horen uitleggen.

Alleen bij heel nieuwe websites duurt het wel even (gemiddeld zo’n 3 maanden) voor ze helemaal gecrawld en geïndexeerd geraakt zijn door Google.

Dus helemaal in het prille begin speelt de kersverse leeftijd van een domeinnaam en/of bijhorende website wel nog mee. En zal het moeilijker zijn om via goede seo hoog in Google te geraken.

Daarna is puur de leeftijd van je domeinnaam niet meer een voordeel voor je seo. Maar wel wat er in al die tijd gebeurd is met en op je site uiteraard.

Het is het totale pakket van je hele website en seo dat bepaalt of je site of blog goed gaat scoren in Google en hoog in de rankings getoond wordt.
o.a. de kwaliteit van je website of blog, de indeling, de snelheid, de content, de interactie, de linkjes ernaar toe, enz.

Een oudere domeinnaam kopen heeft dus geen voordeel voor seo?

Dat de domeinnaam al wat ouder is en lang geleden voor het eerst gebruikt werd, zegt eigenlijk helemaal niks (meer).

Als je een oudere domeinnaam wil kopen om er voordeel mee te doen, zou je zeker goed moeten nagaan wat in het verleden mee gebeurd is.

Staat of stond er een goede website op? Wat zijn de huidige rankings in Google? Komen er veel bezoekers langs? Zijn er veel goede backlinks opgebouwd? Hoeveel shares op social media? Geen black-hat-seo toegepast in het verleden? enz.

Last Updated on 21-02-2020 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.