Je bekijkt nu SEO fouten bij website verhuizen
  • Save
Website verhuizen? 10 Tips om SEO fouten te vermijden en je Google ranking in de zoekresultaten te behouden. #zoekmachines #seo

SEO fouten bij website verhuizen

Je website verhuizen naar een nieuwe domeinnaam is vrij eenvoudig. Lijkt het…

Maar het verdient toch wat extra aandacht. Want je doet het liefst zonder daarbij één van deze veel voorkomende SEO fouten te maken.

Wil je graag je website verhuizen naar een andere domeinnaam?

Een foutje of vergetelheid is er gauw in geslopen. En dan zie je je ranking in Google opeens dalen na de verhuis. Wat erg spijtig is natuurlijk.

Na zelf al enkele websites verhuisd te hebben, heb ik een lijstje met aandachtspunten verzameld. Om voor een nieuwe verhuis zeker nog eens door te nemen.

10 SEO fouten bij website verhuizen naar een nieuwe domeinnaam

›› die niet zo goed zijn voor je SEO en Google ranking.

1 – Down-time van je website

Probeer de ‘down-time’ of de tijd dat je website offline is (en dus ook niet bereikbaar voor Google) zo kort mogelijk te houden.

Als je website niet bereikbaar is, gaan de spiders van Google crawlfouten vaststellen. Want de links die ze volgen lijken naar onbestaande pagina’s te gaan.

Zeker als dit lang blijft duren (bijvoorbeeld een hele dag), zou dit een deuk in je seo-reputatie bij Google kunnen opleveren.

Overleg hiervoor vooraf met je hosting provider zodat je deze down-tijd zoveel mogelijk kan beperken. Let er ook op dat het voor deze hosting provider helemaal duidelijk is wat je precies van plan bent. Want ook onduidelijke communicatie hier rond lijdt wel eens tot fouten in het proces.

2 – Links en verwijzingen binnen testdomein of oude domeinnaam

Als je eerst op een testdomein gewerkt hebt om je site vorm te geven, let er dan op dat al de links juist worden aangepast. Zodat ze niet meer naar de domeinnaam van het testdomein linken. Dat kan o.a. met een database query, waardoor alles ineens vervangen wordt.

3 – Slordige code

Niet elk CMS zorgt even goed voor een ‘schone’ code. Maar vooral ook thema’s of plugins kunnen voor slordige code zorgen.

Extra mee opletten dus als je een nieuw thema wil gebruiken, een website-builder of andere plugins. Want als de code van je website minder clean wordt, gaat dat een negatieve invloed hebben op je ranking in Google.

4 – Permalinks

Ideaal is het als je de permalink structuur helemaal hetzelfde kan aanhouden. Bijvoorbeeld met de categorienaam ertussen of niet, met de tussenvoeging /blog/ voor je blog-overzicht en /category/ voor je categorie-overzicht.

Door dit vooraf in de gaten te houden en eventueel aan te passen, kan je heel wat crawlfouten en onbereikbare url’s vermijden.

Als je de link structuur toch wil veranderen, is het belangrijk om er 301 redirects voor in te stellen. Zodat alles al van in het begin correct wordt door-gelinkt en je geen massa crawlfouten creëert.

5 – Headings en structuur van je website pagina’s

Bekijk even of je nieuwe website en thema de headings van je pagina’s en blogberichten juist overneemt.

Met de H1 gaat het soms nog wel eens mis. Bij WordPress is dit de titel die je in het aparte titel veldje bovenaan typt. In de rest van je tekst gebruik je dan verder H2 en H3 headings.

6 – Zoekmachine zichtbaarheid

Bij WordPress kan je onder het tabje ‘instellingen – lezen’ de zoekmachine zichtbaarheid aan- of uitvinken.

Soms staat er standaard een vinkje bij ‘Blokker zoekmachines deze website te indexeren’ (of iets in die richting, afhankelijk welke vertaling je ingesteld hebt).

Of mensen vinken dit ook zelf wel eens aan zolang ze nog aan de website aan het bouwen en veranderen zijn.

Het is natuurlijk super belangrijk om dit vinkje weer weg te halen als je klaar bent met bouwen… Anders gaat Google (of andere zoekmachine) niet zo snel langskomen om je website te indexeren. En dan ga je ook niet in de zoekresultaten van Google verschijnen uiteraard.

7 – Indexering

Soms worden er door je cms systeem extra pagina’s aangemaakt op de achtergrond. En dit is meestal niet gewenst.

Zo worden er soms voor elke maat van foto die je systeem aanmaakt (voor weergave op verschillende locaties) een aparte pagina aangemaakt.

Of bij WordPress worden alle bijlages als losse pagina’s geïndexeerd als je die instelling niet aanpast.

Je kan dit controleren in Google Search Console. Daar zie je hoeveel pagina’s geïndexeerd werden. Als je dat dan vergelijkt met hoeveel blogberichten en pagina’s je website eigenijk heeft… dan weet je het snel.

8 – Import niet volledig

WordPress heeft een eenvoudige export-import functie ingebouwd. Maar best kijk je toch even na of wel alles meegekomen is. Zelf heb ik het al meerdere keren gehad dat de import (of de export) niet helemaal gelukt was en dat er delen ontbraken, vooral afbeeldingen lijken soms niet goed mee te komen.

Er bestaan nog andere (zwaardere) plugins waar je dit mee kan doen. Die zijn ook uitgebreider en nemen ook instellingen enzo mee.

9 – Snelheid van de website

Dat de laad-snelheid van je website redelijk wat invloed heeft op je vindbaarheid in de zoekmachines wist je waarschijnlijk al.

Hier moet je dus zeker extra aandacht aan besteden.

De keuze van je cms of thema kan hier invloed op hebben, of de manier waarop afbeeldingen ingeladen worden. Ook de plugins die je gebruikt kunnen je website vertragen.

Als je bij je vorige website (op de oude domeinnaam) een caching plugin gebruikte, kan je dit nu beter ook doen.

10 – Interne links

Als de indeling van je website verandert, kan dat ook invloed hebben op de seo waarde van de interne links die je er op hebt staan.

Links die niet meer weergegeven worden, verliezen uiteraard waarde. Maar ook door er andere weergave-namen aan te geven bijvoorbeeld.

En zelfs als je je interne links, menu-items en buttons van plaats verandert, heeft dat invloed. Bovenaan je website wordt er meer seo waarde aan toegekend. In de zijbalk minder, in de footer nog minder.

10 seo fouten bij het verhuizen van een website naar een andere domeinnaam.
  • Save

Ik ben vast nog een aantal mogelijke seo fouten vergeten die kunnen voorkomen bij het verhuizen van een website naar een andere url. 

Als jij nog een extra tip hebt, laat het dan hieronder in de berichten weten!

Last Updated on 14-08-2019 by Anbaco

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.