Je bekijkt nu Spaans NIE nummer aanvragen
 • Save

Spaans NIE nummer aanvragen

Iedereen die erover denkt om naar Spanje te verhuizen of er langere periodes wil verblijven, krijgt vroeg of laat nood aan een NIE nummer.

Je hebt dit immers nodig als je een rekening wil openen bij een Spaanse bank of een huis of auto wil kopen. Maar ook als je bijvoorbeeld online een huishoudtoestel wil bestellen. Of als je een gsm abonnement wil nemen.  

Wat is een NIE nummer?

Het Spaanse NIE nummer of ‘Número de Identificación de Extranjero’ is het Spaanse identificatienummer voor buitenlanders.

Iedereen die het nodig heeft, kan een NIE nummer aanvragen, voor EU inwoners gaat dit vrij eenvoudig en snel.

Hoe kom je aan een NIE nummer?

NIE nummer aanvragen in Spanje

In Spanje kan je je persoonlijk op een plaatselijk politiebureau aanmelden om het identificatienummer aan te vragen.

Dit is het handigst als je langere tijd in Spanje blijft. Dan heb je tijd genoeg om erop te wachten als het wat langer duurt. Want soms is het toch wel een hele tijd wachten op een afspraak als het druk is. En dan ook weer wachten tot je het kan gaan afhalen.

Hoelang je moet wachten op een afspraak is afhankelijk van de regio en hoe druk ze het daar hebben. Dat lijkt heel erg te verschillen.

NIE nummer aanvragen in een Spaans Consulaat buiten Spanje

Je kan ook alvast zo’n tax-nummer aanvragen in je eigen land, dan hoef je dat in Spanje al niet meer uit te zoeken en regelen. Dit gebeurt ook door persoonlijk op een consulaat of ambassade de aanvraag te gaan doen. Online of via brief lukt dus niet.

Je kan daarvoor best eens op de website van het Spaanse consulaat kijken hoe het in jouw land geregeld kan worden. Of even contact met hen opnemen als je niet de juiste info online kan vinden.

In België en Nederland hanteren ze de regel dat je geen NIE nummer op het Spaanse consulaat kan aanvragen als je van plan bent om naar Spanje te verhuizen. Of ook niet als je een werk-contract of stagecontract hebt dat langer loopt dan 3 maanden.

Bij verblijf van langer dan 3 maanden moet je je immers sowieso ter plekke in Spanje gaan aanmelden. En daar wordt dan tegelijk ook je NIE nummer voor je aangevraagd. Je moet daarvoor geen 3 maanden wachten, je kan dat ook al direct gaan regelen als je al weet dat je langer dan 3 maanden gaat blijven.
Omdat ze het op het Spaanse consulaat in België en Nederland al druk hebben en eigenlijk gericht zijn op het helpen en bijstaan van Spaanse onderdanen die in België of Nederland verblijven, hebben ze deze regel ingevoerd.

NIE nummer aanvragen op het Spaanse Consulaat in België - Spanje - Spaanse vlag
 • Save

Spaans Consulaat in België 

Wij wonen nog in België en toen ik op een forum over Spanje toevallig las dat je dit NIE nummer ook al in je eigen land kan aanvragen, ging ik op zoek naar meer info. Want dat leek me wel heel erg handig om dat al vooraf in orde te hebben.

In België is de info na wat zoeken heel duidelijk te vinden op de website van het Spaanse Consulaat. Er staat precies bij wat je nodig hebt, hoeveel het kost, bij wie je een afspraak moet maken… en de formulieren (Ex15) die je moet printen – invullen – meenemen.

Via deze link (NIE aanvragen via Spaans consulaat in Brussel) kom je direct op de juist pagina terecht, zonder eerst te moeten zoeken en rond klikken om het te vinden 🙂 Want het stond niet zomaar direct zichtbaar op de algemene website.

Midden augustus belde ik naar het consulaat voor een afspraak… en halfweg september kan ik er terecht. Toch een maand wachttijd dus, ze zeiden zelf aan telefoon dat het er momenteel erg druk is.

update 2019: tegenwoordig is de wachttijd meestal nog langer, tot wel 3 maanden

Afspraak op Spaanse consulaat in Brussel voor de aanvraag van een NIE nummer

De avond ervoor nog nagekeken of ik al de nodige documenten had en deze juist ingevuld waren. En tegelijk ook aan het twijfelen of ik er met de auto naartoe zou gaan of de trein zou nemen. Want het is wel midden in het centrum van Brussel, op minder dan 10 minuten wandelen vanaf het centraal station. File is er sowieso om Brussel binnen te rijden… en wat met parking in die buurt?

De vraag gesteld in een Facebook-groep… maar niet écht wijzer van geworden 🙂 door nogal uiteenlopende ervaringen en adviezen.

Dan toch maar de uurregeling van de trein opgezocht en genoteerd. Wekker goed vroeg gezet… en dan toch te lang blijven treuzelen. Trein was dan opeens geen optie meer, want ik moest ook nog parking zoeken en tickets kopen.

Met de auto naar Brussel dan maar 🙂

Vertrokken om 7.45u voor een rit die volgens routeplanner bij normale drukte een uurtje zou duren. Onderweg was er wel wat vertraging, maar niet echt stilstaande files. Al de stapvoets-file die er was, was het laatste stuk om Brussel binnen te rijden, maar dat duurde dan wel oneindig lang. En dan bijna ter plaatse nog wat fout gereden doordat de gps koos voor wegen met éénrichtingsverkeer, maar dan in de foute richting. En een stukje omleiding wegens wegenwerken.

Parkeren in de straat van het Spaanse consulaat kon niet, want daar was alles afgezet voor werken aan het voetpad. In de straatjes er rond was wel wat plaats vrij hier en daar… maar meestal net te kleine plekjes… of wel te zien maar in een éénrichtingsweg waar je niet in kon zonder eerst weer een hele tour rond te rijden.

Uiteindelijk toch een mooi plekje gevonden, parkeerticket genomen voor 45 minuten (€ 0,75 kostte het maar) en op weg…

Spaanse Consulaat in Brussel… zo ging het bij ons

Om 10.05u aangekomen bij het Spaanse consulaat, oefff  🙂 toch nog netjes op tijd.

Alle opschriften, bordjes en instructies (van de scanner waar je zelf en je voorwerpen door moesten bijvoorbeeld, van de andere deur wegens de werken, van hoe aan te melden enz.) waren enkel in het Spaans 🙂 leuk… en logisch misschien voor een Spaans consulaat… maar toch ook wel even ‘schrikken’, ergens had ik toch ook iets Frans/Engels/Nederlands verwacht in Brussel.

Ik vroeg toch maar (hoopvol) aan de meneer aan het aanmeld-loket in het portaal of hij Engels of Nederlands of Frans sprak.
Spaans, zei hij kordaat… en ook wel een klein beetje Frans, volgde er dan aarzelend. 🙂 OK, een beetje Frans is prima dacht ik, want mijn ‘beetje Spaans’ dat ik spreek is vast nog veel minder dan zijn ‘beetje Frans’. Spaans spreken vind ik toch nog heel wat lastiger dan het verstaan of lezen.

Dan verder naar het volgende loket in de wachtruimte. Ook daar zie ik alleen wat Spaanse instructies ophangen. Gelukkig sprak deze meneer wel ook gewoon Frans, of Spaans… Engels en Nederlands helemaal niet, zei hij 🙂 maar dat hoeft ook niet.

Na 5 minuutjes in de wachtzaal, komt er een meneer aan de deur die mijn naam zegt. Dus mee met hem met de lift naar boven. Er zijn nog 2 andere mannen in de lift en ze praten wat door elkaar in het Spaans. Pas boven aan zijn bureau, zie ik op zijn naambordje dat het meneer Molero is. Degene met wie ik gebeld heb en die ook redelijk Nederlands spreekt 🙂 dus vanaf daar gaat het gesprek verder in het Nederlands.

De formulieren had ik thuis al zo goed mogelijk ingevuld, die werden door hem nagekeken. Je moet al je gegevens erop invullen en ook de reden waarom je een NIE nummer wil. Dan nog een extra formulier ingevuld en ondertekend. Dit duurde in totaal maar enkele minuutjes. Daarna ging hij terug mee naar beneden naar de kassa voor de betaling.

In de lift begon mijn 4-jarige een heel verhaal te vertellen tegen meneer Molero; maar dat kleutertaaltje was voor hem toch wat te moeilijk om te verstaan. Ik vatte het dan maar samen ‘dat hij dacht dat we vandaag écht naar Spanje zouden gaan, maar een vakantie-omgeving verwacht had en zee enzo in plaats van een kantoorgebouw’. Meneer Molero lacht en zegt “maar hij heeft helemaal gelijk hoor” en tegen de kleuter “je bent hier ook écht in Spanje vandaag, alles binnen dit gebouw is Spaans grondgebied, alleen de zon en de warmte ontbreekt helaas, die moet je er zelf nog maar even bijdenken” 🙂

Dan kwamen we bij het loket van de kassa. Ik had nog snel een briefje van 10 euro meegenomen vanmorgen, want ik wist niet of je gepast moest betalen en of dit met bankkaart ook zou kunnen. Dat laatste weet ik nog altijd niet… maar wisselgeld teruggeven was geen probleem, hoewel hij eerst wel vroeg of ik gepast geld had.

Voila… NIE nummer is aangevraagd. De aanvraag wordt naar Madrid doorgestuurd en daar wordt dan een NIE nummer aangemaakt.
Nu een weekje ongeveer wachten, dan zou de mail met het nummer in mijn mailbox moeten zitten.

Anbaco

Blogger, freelancer en online ondernemer sinds 2011. Ik deel hier graag de kennis, vragen, ervaringen, info en tips die ik sindsdien ontdekte (en nog steeds) over bloggen, SEO, online geld verdienen, online werken, locatie onafhankelijk worden enz.

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Ronny

  Ik tracht al 2 dagen telefonisch een afspraak te maken om het NIE nummer te bekomen maar helaas zonder resultaat voorlopig. De exemplaren heb ik ingevuld klaar op mijn PC. Kan ik deze online reeds insturen? Is er een andere mogelijkheid om de afspraak te regelen? Mvg

  1. Anbaco

   Je moet echt een afspraak hebben, anders word je niet geholpen. En je moet persoonlijk langsgaan met de ingevulde papieren mee, opsturen kan niet.

   Misschien is degene die dit doet afwezig (vakantie of ziekte?) en moet je volgende week ofzo nog eens proberen.

   Als je Spaans spreekt, zou je ook kunnen bellen naar het algemene nummer van het consulaat en het daar vragen wanneer hij terug bereikbaar is (of langs gaan). De verantwoordelijke van de NIE nummers was de enige die Nederlands sprak, sommige anderen wel een beetje basis Frans, maar niet iedereen denk ik.

   En anders in Spanje zelf gaan regelen als als er niet meer genoeg tijd tussen zit voor je naar Spanje gaat vertrekken. Daar kan het ook overal snel aangevraagd worden tegenwoordig.

   1. Marian Lenaerts

    Nu heb ik een vraagje, is het NIE nummer 3 maanden geldig of onbeperkt?

    1. Anbaco

     Je NIE nummer blijft altijd geldig, dat heb je voor altijd als het je eens toegewezen is.

     Maar van het formulier dat je op het consulaat in Brussel krijgt, werd toen ik het ging aanvragen nog heel expliciet gezegd dat het maar 3 maanden geldig zou zijn.

     Mijn dochter kreeg er toen ook geen; hij vroeg of zij ook mee zou tekenen op het koopcontract… zo niet, dan zou het geen zin hebben om al een NIE nummer aan te vragen omdat het formulier toch maar voor 3 maanden geldig zou zijn en dan moet je je in Spanje gaan aanmelden en krijg je een nieuw formulier (volgens hem). Dan kon ze beter ook daar pas haar NIE nummer aanvragen na de verhuis.

     Maar op verschillende forums en discussiegroepen lees ik ook vaak andere dingen… eigenlijk weet ik het dus niet zo goed hoe het nu exact is. Misschien ook nog anders in verschillende regio’s in Spanje.

  2. Marian Lenaerts

   Dag Ronny,
   Ik probeerde het ook al dagenlang telefonisch.
   Geen antwoord.
   Nu heb ik een afspraak kunnen bekomen via email; cog.bruselas@maec.es.
   (mail dit weekend verstuurd in het Frans en vandaag al antwoord!)
   Wel een wachttijd van 2 maanden ongeveer.
   Succes.
   Groetjes Marian

   1. Pascal

    bedankt voor het emailadres , zo ben ik reeds na 5 min. te weten gekomen dat het bureau gesloten is tot 05/06/2018 , ze gaan dan terug contact opnemen . hoopelijk moet ik niet te lang wachten !

 2. Evelyne

  Dag Anbaco,

  Heb jij nu binnen de 3 maanden je moeten gaan aanmelden in Spanje?
  Wij willen ook ons NIE nummer gaan aanvragen, maar we denken dat het misschien nog te vroeg is? We zouden over een 10 maanden vertrekken…

  Fijn dat ik jouw avontuur met dit NIE nummer mag lezen. Ik vroeg me al af hoe dat in z’n werk zou gaan!

  Zijn jullie inmiddels al verhuisd?

  Vriendelijke groeten,
  Evelyne

  1. Anbaco

   Hallo Evelyne,

   Iedereen die langer dan 3 maanden in Spanje verblijft, zou zich sowieso moeten gaan aanmelden. Maar veel mensen (overwinteraars meestal) doen dit niet.

   Wij gaan na de zomer weer terug 🙂 in de zomermaanden zijn we, de komende jaren in ieder geval, altijd in België.

 3. Hans

  Ik wil gewoon resident worden in Spanje! Als ik dit hier lees krijg ikalbang, 3 maanden wachten!? Je krijgt 2 maanden uitschrijven in België, dus even statenloos!?

 4. erik bekaert

  verschil tussen NIF en NIE ?

  1. Anbaco

   Een NIF is voor Spanjaarden (dus met Spaanse nationaliteit), een NIE is voor buitenlanders

 5. erik bekaert

  verschil tussen NIF en NIE ?
  als u denkt dat ik dit reeds gevraagd heb ,kunt u me dan het antwoord geven .dank

 6. Didier Feys

  Geachte,

  Bij deze zou ik graag een woning kopen in Spanje.
  Natuurlijk heb ik een NIE nodig maar wil binnenkort
  mijn zoektocht starten.
  Vraag ;Is het beter mijn nummer aan te vragen hier in
  België op het Spaans Consulaat ?
  of doe ik dit best ter plaatse op het politiebureel?

  Alvast mijn beste dank
  Met vriendelijke groet Didier

 7. Marcel Gybels

  Hoe vraag ik een csv aan ? Dit heb je nodig om je dossier te raadplegen bij de spaanse overheid.Een NIE heb ik .

 8. Steenackers Michel

  Hallo,
  zou iemand mij kunnen vertellen waar ik een duplicaat van mijn NIE zou kunnen aanvragen? Ben het mijne kwijt en heb 1 nodig omdat ik naar ginder wil verhuizen. Mijn nummer ken ik nog.
  Hartelijk dank

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.